Dodijeljene kulinarske stipendije Raise the Bar

Foto: Marko Todorov/Cropix

Chefovi Monika Gubić, Rok Smonkar i Ante Kapović te slastičarka Marija Prša ovogodišnji su dobitnici kulinarskih stipendija koje Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar. Stipendije su im dodijeljene u utorak 5. travnja u Zagrebu, na predstavljanju vodiča Gault&Millau 2022. za Hrvatsku.

„Tijekom više od tri godine u sklopu programa Raise the Bar dodijelili smo deset stipendija za kuhare i slastičare, a 33 konobara, barista i barmena završili su Akademiju Raise the Bar. Akademija koju smo razvili u suradnji s European Bartender School, zaklada Raise the Bar preko koje stipendiramo školovanje gastronomskih talenata i suradnja sa srednjim ugostiteljskim školama omogućuju nam da oko programa Raise the Bar okupimo darovite i ambiciozne profesionalce te s njima podijelimo dodatna znanja kako bismo zajedno unaprijedili ugostiteljsku ponudu i konkurentnost sektora“, istaknula je glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju Ruža Tomić Fontana.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Rok (22), Monika (25), Ante (21) i Marija (19) nastavit će svoje profesionalno usavršavanje na renomiranim svjetskim učilištima kao što su Le Cordon Bleu i Ecole Ducasse i to zato što su ih, kao najbolje, odabrali vrhunski stručnjaci iz regije: chefovi Igor Gudac, Marko Gajski, Bruno Vokal, Tomaž Kavčič i Nihad Mameledžija te najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug. Učilište koje će pohađati odabrat će u suradnji s timom projekta Raise the Bar kako bi edukacija bila usklađena s njihovim trenutnim znanjima i željenim područjem usavršavanja.

„Ove godine pristigao je rekordan broj prijava za Stipendije Raise the Bar, a osim samog broja prijava ugodno nas je iznenadila i kvaliteta kandidata. Upoznali smo više od 50 mladih, perspektivnih profesionalaca koji će bez sumnje biti pokretač razvoja ugostiteljstva u Hrvatskoj i regiji. Odabir zaista nije bio jednostavan. U finalni izbor ušlo je čak 12 kandidata koji su se na tehničkom testiranju pokazali najboljima, a Monika, Rok, Ante i Marija dobili su najviše bodova stručnog žirija“, izjavio je Filip Verbanac, direktor Odjela za jaka alkoholna pića i kavu u Coca-Coli HBC Adria te idejni začetnik projekta Raise the Bar.

Monika Gubić (25) iz Nove Gradiške je zaposlena u zagrebačkom restoranu ManO, a sezonu će provesti radeći u šibenskom Pelegriniju. Rok Smonkar ima 22 godine i dolazi iz Josipdola u Sloveniji. Trenutno radi u Gostinstvu Jezeršek kao chef kuhinje i voditelj cateringa, a dugoročno se vidi kao vlasnik restorana. Vlastiti restoran želi otvoriti i Ante Kapović (21) iz Šibenika koji je tijekom školovanja radio u šibenskom Pelegriniju i Rougemarinu. Devetnaestogodišnja Marija Prša, najmlađa među stipendistima i jedina slastičarka, radi u Dubravkinom putu i nakon školovanja u inozemstvu želi se vratiti u Hrvatsku kako bi nastavila dijeliti stečeno znanje.

Više informacija o projektu Raise the Bar možete pronaći na internetskoj stranici: raisethebar.hr.