Ekskluzivno: U Zagreb stiže šampanjac među kavama!

Foto: Borna Subota

Tri zagrebačka caffe bara četiri će dana po promotivnim cijenama posluživati jednu od najskupljih kava na svijetu, luksuzno limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave – Jamaica Blue Mountain

Jeste li znali da je kava koju pije James Bond upravo Jamaica Blue Mountain kava? Ian Fleming, tvorac Jamesa Bonda, scenarije za ovaj filmski hit pisao je u svojem utočištu na Jamajci, ispijajući Jamaica Blue Mountain kavu, pa je tako ova, jedna od najposebnijih i najskupljih kava na svijetu, postala kava koju pije najpoznatiji tajni agent*. Iznimnu aromu šampanjaca među kavama, limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave – Jamaica Blue Mountain, od 11. do 14.11. moći ćete kušati po promotivnim cijenama na tri zagrebačke lokacije: u caffe baru Franz, u Ulici Gjure Čanića 14; caffe baru Muzeja prekinutih veza, Ćirilometodska ulica 2 i caffe baru Botaničar, Trg Marka Marulića 6.

Foto: Borna Subota

Ova Single Origin kava dolazi s Clifton Mount Estate, jedne od najstarijih plantaža kave na Jamajci, poznate po proizvodnji Jamaica Blue Mountain kave najfinije kvalitete na nadmorskoj visini od 1300 metara. Tropska klima u kombinaciji s kišom i nižim temperaturama na visinama, omogućuje da zrna kave znatno sporije rastu – od cvjetanja do berbe treba čak 10 mjeseci – pa šećeri u kavi polako sazrijevaju, što rezultira specifičnom aromom kave; bez gorčine, nježnog kiselkastog okusa, kremaste strukture i glatkog završetka. Slatka poput karamele, oduševit će vas okusima koji se prožimaju – sočnoj i živahnoj kiselosti limuna, primjesom pistacije, crnog čaja i dugotrajnog povratnog okusa karamelizirane kore naranče.

Osim toga, riječ je o jedinoj kavi koja se, umjesto u vreće, pakira u drvene kutije i ima certifikat Rainforest Alliance, organizacije koja kontrolira uzgoj i proizvodnju tropskih proizvoda. Za dobivanje ovog certifikata moraju biti ispunjeni brojni ekološki i socijalni standardi, pa tako, primjerice, radnici moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad, a na plantažama ne smiju raditi djeca.

Priča o Jamaica Blue Mountain kavi počela je 1728. godine, kad je tadašnji guverner Jamajke, Nicholas Lawes, donio više mladih stabala 100% arabike i sjeme iz Martiniquea. Prve sjemenke posađene su na Blue Mountainu, gdje se na malim obiteljskim plantažama i danas proizvodi. Ekskluzivnost ove kave upravo je u ograničenoj proizvodnji, a kad znamo da čak 80% ukupnog uroda odlazi u Japan (japanski car Naruhito pije samo Jamaica Blue Mountain kavu!), onda je jasno kako je Zagreb dobio priliku koja se ne propušta. Samo četiri dana i tri adrese  – ovo je jedinstvena prilika da u uživate u iznimnom okusu Jamaica Blue Mountain kave!

*Izvori:
-> https://nyti.ms/3qqAg3O
-> https://bit.ly/3wLWJJT