Festival graševine u Kutjevu pokazao dugovječnost i značaj najraširenije hrvatske sorte

Foto: Arhiva TZ PSŽ

Na ovogodišnjem ocjenjivanju graševina čak njih 60 osvojilo zlato. Vinski turizam budućnost je ovog kraja, složni su vinari i turistički djelatnici

Graševina je ponos Kutjeva, Zlatne doline i cijele Slavonije te na najbolji način promovira tradicijske vrijednosti ovog kraja. Svoj puni potencijal dokazala je na Festivalu graševine ovog vikenda u Kutjevu. O visokoj kvaliteti prošlogodišnje berbe govori podatak da je od 125 pristiglih uzoraka čak 60 vina dobilo zlato, a njih 11 veliko zlato. Šampionima u obje kategorije, mladih i odležanih graševina, proglašena je vinarija Krauthaker za Graševinu Mitrovac.

„Počašćeni smo ovim titulama koje nam daju poticaj da još značajnije razvijamo ovu sortu, ali i vinarstvo cijelog kraja. Još je prostora za napredak, no već sad ima velikih pomaka u kvaliteti, ali i prožimanju s turizmom i drugim granama“, rekla je Martina Krauthaker Grgić, enologinja vinarije Krauthaker.

Degustacija stotinu najbolje ocijenjenih graševina

Sto najbolje ocijenjenih graševina moglo se kušati u atriju Dvorca Kutjevo, zaštićenog spomenika graditeljske baštine, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

„Kušanje u prekrasnom ambijentu ovog dvorca je i najbolji pokazatelj sinergije između vinarstva i turizma. Značajno povećani broj dolazaka i noćenja posljednjih godina pokazuje kako je budućnost u podizanju kvalitete usluge, povećanju broja smještajnih kapaciteta i objedinjavanju raznih sadržaja“, izjavila je Maja Jakobović, direktorica TZ-a Požeško-slavonske županije.

Foto: Borna Subota, arhiva TZ PSŽ

Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d. dobitnika šampionske titule za predikatno vino, smatra kako sada treba iskoristiti svu infrastrukturu i sinergiju u stvaranju dodatne ponude poput raznih festivala i dobro planiranih aktivnosti.

„Vinogorje Kutjevo ima povijest i velik broj etabliranih vinara u ponudi buteljiranih vrhunskih vina, a sad nam treba i turistička prezentacija budući da ipak nismo na ruti turista prema moru“, ističe Galić.

Od svježih i odležanih do pjenušaca i ledene berbe

Najzastupljenija sorta vinove loze u Hrvatskoj zahvalna je za postizanje širokog spektra stilova vina – od svježih i odležanih do pjenušaca i ledene berbe.

„Postigli smo odlične rezultate s našim pjenušcem od graševine i rajnskog rizlinga, no ovdje ima još jako puno posla. Svi moramo prepoznati prilike i učiniti sve da dovedemo ljude koji inače odavde odlaze sretni“, naglašava vinar Goran Josipović, čiji je pjenušac iz 2019. najbolje ocijenjen.

Foto: Arhiva TZ PSŽ

Brojne su vinarije koje se mogu posjetiti u ovom kraju. Osim već dobro poznate i najmodernije hrvatske vinarije Galić u Kutjevu, mnogo je i manjih proizvođača s kušaonama. Među njima su i vinarije Jakobović i Perak u kojima mladi vinari polako preuzimaju poslove svojih očeva.

„Naš put je u vinarstvu i nastavku tradicije. Vinogorje Kutjevo i graševina su odavno prepoznati, no svi zajedno moramo više napraviti na marketingu i brendiranju“, poručuju Filip Jakobović i Ivan Perak.

Čini to i udruga Kutjevački vinari, organizator ove vinske manifestacije koja je sadržavala i zanimljive i edukativne radionice za koje se tražilo mjesto više. Posebno atraktivan bio je dosad najimpresivniji vremeplov u povijesti graševine kojeg je vodio Željko Garmaz.

Senzacionalno kušanje 17 arhivskih butelja

Da je graševina vino koje ne stari, pokazalo je senzacionalno, dosad neviđeno kušanje 17 arhivskih butelja od kojih je najstarija bila čak iz 1963.

Foto: Arhiva TZ PSŽ

Mjesto više tražilo se i za radionicu Tome Jakopovića o sve traženijim pjenušcima od graševine, kao i za radionicu Kutjevo Grand Cru sommeliera Darka Lugarića na kojoj su predstavljeni posebni položaji graševine u Vinogorju Kutjevo.

Foto: Arhiva TZ PSŽ

“Cilj nam je bio promoviranje graševine kao najznačajnije odnosno najraširenije hrvatske loze. Predstavljanjem na radionicama odležanih graševina od koji su neke stare gotovo šezdeset godina, pokazali smo koliko je to potentna i dugovječna sorta te kako samo Slavonija i hrvatsko Podunavlje mogu u Hrvatskoj ponuditi takav niz vina“, kazao je Krunoslav Sontacchi, predsjednik udruge.

S graševinom živi cijeli kraj, a to se i vidjelo i na završnom događaju na kutjevačkom Trgu graševine gdje je slavio velik broj ljudi uz bogati zabavni program te ponudu vina i proizvoda OPG-a. Prepoznaju to i sve brojniji gosti koji uživaju ne samo u vinu nego i u gastronomiji, aktivnom odmoru, gostoprimstvu i ljepotama Zlatne Slavonije.