Festival mladog vina ‘Portugizac Plešivica’ i sireva Zagrebačke županije

201

U organizaciji Udruge Portugisca Plešivica i Udruge malih sirara “Sirek”, uz potporu Zagrebačke županije, od 5. do 8. 11. 2019. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, od 10 do 18 sati bit će održan Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva Zagrebačke županije.

Ništa tako dugo i tako dobro ne povezuje Zagrebačku županiju i grad Zagreb kao sir i mladi portugizac. Stoga Udruga Portugisca Plešivica i Udruga malih sirara “Sirek” poziva ljubitelje domaćih tradicionalnih proizvoda da im se pridruže u centru Zagreba, gdje će desetak Plešivičkih vinara predstaviti mladi Portugizac, prvo vino iz ovogodišnje berbe koje dolazi na tržište. Među izlagačima su PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić, Majcenović Vlado i Stanišić Franjo.

Da je portugizac zajednička robna marka i tradicija koja nas povezuje, deset članova iz Udruge Portugizac Plešivica – Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica, udružili su snage i pokrenuli zajedničku proizvodnju portugisca od posebno odabranog grožđa s najboljih položaja te proizveli 1300 litara koje će na tržištu ponuditi pod zajedničkim nazivnikom – Portugizac Plešivica Selection.

Osim što se Portugizac u ove hladnije dane može lijepo sljubiti s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima, jako lijepo se slaže i sa sirevima. Da je tome tako, posjetitelji će se moći uvjeriti na licu mjesta i okusiti razne sirarske delicije sirana Šestak i Kusanovec te doživjeti harmoniju i sklad s vinima Plešivičkog vinogorja ali i uvjeriti se u kvalitetu domaćih mliječnih proizvoda „Ceste sira Zagrebačke regije“.

Udruga malih sirara Zagrebačke županije “Sirek” ovom će prigodom dodijeliti nagrade siranama koje su na ocjenjivanju u Buzinu osvojile 10 zlatnih, 5 srebrnih i 1 brončano odličje.

Na veselje zaljubljenika u vino, nakon Festivala portugisca i sira, Plešivički vinari najavljuju i atraktivnu proslavu Martinja – blagdan Svetog Martina, zaštitnika vina, vinove loze i vinogradara, pa nam tako jesen svima postaje toplije i zabavnije godišnje doba.