G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2019

Foto: Rene Karaman

U četvrtak, 21. 11. 2019. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu održana je 8. po redu svečana dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture. Među brojnim uzvanicima iz svijeta vina i gastronomije, svečanosti su nazočili: Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma RH, Dejan Jaić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo kao izaslanik Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića; Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije; Mira Nikolić, veleposlanica Republike Srbije u RH; Aleksandar Vranješ, veleposlanik BiH u RH i Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u RH, sa suradnicima i Nazif Xhaferi, otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u RH te su i sudjelovali u dodjeli diploma nagrađenim vinarima.

Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma RH se obratio nazočnima u uvodnom dijelu programa i tom prilikom istaknuo kako su Bijeli grozd i drugi projekti koji se bave promicanjem vinskog turizma hvalevrijedne akcije i da bi svi zajedno trebali podržati vinare i sve ostale koji rade na razvoju vinskog turizma.

Foto: Rene Karaman

Nagradu Bijeli grozd je 2012. godine utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma i čiji osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se koji mjesec kasnije dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

“Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.”, objasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Za najbolje vinarije u turističkom smislu, po svojem je mišljenju i iskustvu glasovalo i ove godine oko 2000 eno-gastro znalaca i putnika putem otvorene ankete. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 5 regija: Bregovitu Hrvatsku, Sjevernu i Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama u turističkom smislu, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

“Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, Agrolaguni, Destileriji Aura, vinariji Damjanić, staklarni Rogaška; restoranima Noel, Fino & Vino i Vinodol iz Zagreba, Vuglec bregu iz Škarićevog; bistrou Babriga iz Velike Gorice i slastičarnici ‘U prolazu’ iz Samobora, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli; vinarijama Iločki podrumi, Vina Laguna, Medea, Stina vina, Korta Katarina i Kurtalj, kao i tvrtki Radenska. Posebna zahvala Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb, čiji su vrijedni đaci pomogli da svečanost protekne besprijekorno”, istaknula je Silvija Munda iz udruge G.E.T. te dodaje: “Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji pomažu da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronosi što dalje.”

Dobitnici diploma i priznanja:

Dobar Start

Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju, jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.

Priznanje Dobar Start za 2019. godinu dobila je vinarija Magistra iz Erduta.

Posebna priznanja

Posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture: Vinska Klet Kurtalj, Zagreb

Posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinskog turizma: Željko Garmaz

Posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju vinarstva i vinske kulture, ove godine je dodijeljeno: Ivan Enjingi

Najbolje vinarije u turističkom smislu za 2019. godinu:

Bregovita Hrvatska
(diplome je uručio Dejan Jaić, izaslanik Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića)

1)       Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
2)       Vinarija Vuglec breg, Škarićevo – Krapina
3)       Vinogradarska kuća Braje, Lokošin Dol

Južna Dalmacija

1)       Vinarija Rizman, Slano (vinogorje Komarna)
2)       Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
3)       Vinarija Terra Madre, Komarna

Sjeverna i Srednja Dalmacija
(diplome je uručila Dijana Katica, predsjednica Udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“)

1)       Vinarija Bibich, Plastovo
2)       Vinarija Stina, Bol, otok Brač
3)       PZ MasVin – maslina i vino, Polača

Istra i Kvarner

1)       Vinarija Roxanich, Motovun
2)       Vinarija Boškinac, Novalja
3)       PZ Gospoja, Vrbnik

Slavonija i Podunavlje
(diplome je uručio Ivan Enjingi, vinar, dobitnik priznanja za životno djelo Bijeli grozd 2019)

1)       Vinarija Galić, Kutjevo
2)       Vinarija Iločki podrumi, Ilok
3)       Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi

Najbolji u Hrvatskoj u vinskom turizmu:
(diplome je uručio Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma RH)

1)       Vinarija Bibich, Plastovo
2)       Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
3)       Vinarija Rizman, Slano (vinogorje Komarna)

Najbolji u Sloveniji u vinskom turizmu: Vinarija Istenič, Bizeljskog

Najbolji u Bosni i Hercegovini u vinskom turizmu: Vinarija Vukoje, Trebinje
(diplomu je uručio Aleksandar Vranješ, veleposlanik BiH u RH)

Najbolji u Srbiji u vinskom turizmu: vinarija Erdevik, Erdevik
(diplomu je uručila Mira Nikolić, veleposlanica Republike Srbije u RH)

Najbolji u Crnoj Gori u vinskom turizmu: vinarija Kopitović, Brčeli
(diplomu je uručio Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u RH)

Najbolji u Makedoniji u vinskom turizmu: Vinarija Chateau Kamnik, Skoplje
(diplomu je uručio Nazif Xhaferi, otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u RH)

Opći ciljevi platforme Centar za razvoj vinskog turizma i nagrade Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta se počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.