Gosti od danas ponovno mogu u kafiće

Nakon devet mjeseci od zatvaranja, gosti od danas ponovno mogu u kafiće, a ne samo na njihove terase, što veseli ugostitelje koji ipak ne očekuju veliki promet s obzirom da se još živi pod epidemiološkim mjerama, ali dijelom i zbog promijenjenih navika gostiju.

Krajem studenoga prošle godine odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovno dozvoljen, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge objekte koji poslužuju hranu.

Među novim mjerama je rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za stol i dok se ide u toalet, kao i dezinficijensi na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje i sl.

Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa, prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih kućanstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što ovisi o površini prostora, itd.

Hrvatska i dalje ima relativno kvalitetnu epidemiološku situaciju. Prošlog tjedna je obalni dio Hrvatske na karti ECDC-a zadržao narančasti status, čime je Hrvatska i dalje najsigurnija turistička zemlja na Mediteranu. Prema njemačkom Robert Koch institutu, i dalje niti jedna hrvatska županija nije na popisu rizičnih područja.

Među najsigurnijim županijama i dalje su Istarska županija s incidencijom od 43 novooboljele osobe na 100.000 stanovnika te Primorsko-goranska s incidencijom od 63 novooboljele osobe na 100.000 stanovnika, što obje županije svrstava ”u zeleno” prema ECDC kriterijima.