Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica, u Osijeku je održana konferencija “GO – Graševina Osijek“, u čijem je u fokusu razvoj i pozicioniranje graševine kao najvažnije hrvatske sorte koja čini 40% ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj.

Konferencija je organizirana u okviru projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija”, sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.

“Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje graševine kao vodeće sorte u Republici Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je 25% od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom, te da je 40% vina stavljenog na tržište upravo graševina. Osim toga, graševina je najelastičnija sorta, široke lepeze okusa, zastupljena u praktično svim kategorijama vina“, naglasila Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ovom prigodom u dvojnoj ulozi organizatora konferencije i izaslanice ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a

“Povezujemo vino i turizam. Jer upravo regija prodaje vino. Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost samom vinu, i obrnuto. To vidimo jako dobro na primjeru Istre. Kao i u našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner na projektu i od kojeg možemo puno naučiti. S druge strane, vino je jedan od glavnih sadržaja u smislu turističke ponude na samoj destinaciji. Velik je put još pred nama, ali ovako velik broj u kojem smo se okupili, dokazuje da idemo u pravom smjeru“, rekla je Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije ističući kako je  ova županija bogata vinogorjima, kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija, među kojima je i Večer vina i umjetnosti, koja se održava upravo danas nakon konferencije, a slavi 10 godina od prvog održavanja.

Josip Pavić, predsjednik Graševine Croatice naglasio je kako je u realizaciji strategija i planova potrebna izuzetna suradnja svih aktera, od vinara, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice, gradova i županija, do akademske zajednice i medija.

Nakon uvodnih riječi organizatora konferencije, skup su pozdravili zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragana Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio.

Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja, vinskog marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje “Kamo ide vinska Hrvatska“ dali su istaknuti domaći i inozemni govornici s bogatim iskustvom u vinskom, turističkom i gospodarskom sektoru.

Kroz panel raspravu “Graševina jučer, danas, sutra” istaknuto je aktualno stanje te perspektive razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.

“Neka ova naša konferencija bude početak novog početka“, znakovito je istaknuo Marijan Knežević iz Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i uporniji kako bi postigli željene rezultate.

“Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe i na kraju puno uložiti financija i vremena i sebe da i edukacija i prodaja daju rezultat, boljim pozicioniranjem napravimo taj završni korak“, rezimirala je enologinja Ivana Nemet, ističući nužnost godišnjih održavanja ove konferencije koja je potrebna i struci i prodaji.

“Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte, sve hrvatske regije“, slikovito je rekao Saša Špiranec, ugledni vinski stručnjak.

Prof.dr.sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra kako država mora pokrenuti brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje.

Tijekom trajanja konferencije sudionici su imali prigodu uživati u izboru vrhunskih vina graševine koje su predstavili vinari regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje. Program završava s Večeri vina i umjetnosti te obilaskom vinske Baranje i erdutskog vinskog poluotoka.

Osvrnuvši se na postignuto i posljednjih 10 godina, doajen hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: “Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“