HGK traži hitno očitovanje Stožera o zatvaranju ugostitelja

349
Luka Burilović, predsjednik HGK

S obzirom da je u suboru zatvoren veliki broj ugostiteljskih objekata, HGK je stupila u kontakt s većim brojem tvrtki članica na temu nejasnih uputa koje se odnose na ugostitelje i zatražila hitno očitovanje Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bi se riješile nejasnoće i pronašao način kako očuvati poslovanje i radna mjesta ovakvih objekata.

„Ovo su neizvjesna vremena u kojima pokušavamo održati krhku ravnotežu između potrebe očuvanja gospodarske aktivnosti i poštivanja zdravstvenih mjera. No, i prije nego što smo se našli u ovako izazovnoj situaciji, naglašavali smo da se u ovakvim pitanjima pristup treba temeljiti na dodatnoj edukaciji i prevenciji te mogućnosti da gospodarstvenici isprave nenamjerne greške“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Burilović naglašava da za početak upute moraju biti jasne i nedvosmislene i jednake u primjeni kod svih službenih tijela te da u uvjetima u kojima se brojna pravila mijenjaju na dnevnoj bazi, a nema vremena za izdavanje tumačenja, kažnjavanje treba biti posljednja mjera kojoj ćemo pribjeći.

„Pronalazak rješenja ovih dana je tim važniji budući da polako krećemo prema popuštanju mjera. Trebamo sjesti i pronaći kompromis, kao što je to napravljeno i s tržnicama. Svakako, zatražili smo i sastanak s državnim inspektoratom kako bismo zajedno na konstruktivan način riješili nesporazume i pronašli zakonski održivo rješenje“, rekao je Burilović.