Hrvatska na zelenim listama u svim emitivnim tržištima

Slovenija je od prošlog vikenda cijelu Hrvatsku proglasila zelenom, nerizičnom zonom po pitanju moguće infekcije koronavirusom. Ljubljana slijedi smjer koji su ranije zacrtali Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), uvaženi njemački epidemiološki institut Robert Koch te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i niz vlada europskih država.

Slovenci prilikom povratka iz Hrvatske ne moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski test niti potvrdu o cijepljenju, odnosno potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19, ali moraju predočiti dokaz da su posljednjih pet dana boravili na području koje se nalazi na zelenom popisu, a u slučaju da je boravak bio kraći od pet dana samo za vrijeme koje su boravili. Kao dokaz o boravku može im poslužiti račun za turistički smještaj ili potvrda o boravku turista.

U Hrvatskoj je 14-dnevna incidencija zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika pala s 35 na samo 25, čime je Hrvatska učvrstila zelenu poziciju na karti Europe. Postotak pozitivnih testova u odnosu na sve testirane na Covid-19 iznosi 1,9 posto, a broj aktivnih slučajeva u cijeloj zemlji je 686.

Glavne turističke županije koje generiraju veliku većinu turističkog prometa i koje su najatraktivnije stranim i domaćim gostima: Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska te Primorsko-goranska debelo su ispod razine od 50 novozaraženih u zadnjih 14 dana, a kao uzoran primjer borbe protiv epidemije i posvećenosti turističkoj sezoni treba izdvojiti Istarsku županiju koja u zadnja dva tjedna ima jedan novi slučaj zaraze i samo tri aktivna slučaja.  Ključ istarskog uspjeha krije se u pridržavanju propisanih epidemioloških mjera i cijepljenju – u Istarskoj županiji procijepljeno je više od 70 posto radnika u turizmu, dok je u najpopularnijoj hrvatskoj turističkoj destinaciji, Rovinju, procijepljeno i više od 80 posto stanovništva.

„Epidemiološka situacija u Istri je stabilna i povoljna i kako sada izgleda, sezona će nam biti jako dobra. Istra je poželjna destinacija, kao i Hrvatska, a ide nam u prilog i dobro stanje na našem poluotoku. Tradicionalno smo auto odredište, na nekoliko sati vožnje, i upravo iz tog razloga očekujemo dobre brojke tijekom ove sezone“, poručuje načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.