Hrvatski građani u proteklih 12 mjeseci naručivali tjesteninu svake dvije i pol minute

Svjetski dan tjestenine, koji se obilježava 25. listopada, poseban je dan kada možemo iskazati svu našu zaljubljenost u ovo popularno talijansko jelo.

Povodom Svjetskog dana tjestenine, Glovo, multikategorijska platforma koja korisnicima omogućava pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, predstavila je zanimljive podatke o popularnosti tjestenine u Hrvatskoj.

Tako su hrvatski građani u proteklih 12 mjeseci, u 76.250 narudžbi putem Glova, naručili čak 208.700 porcija tjestenine. To znači da su korisnici Glova u Hrvatskoj svake dvije i pol minute, tijekom proteklih 12 mjeseci, naručivali jedno jelo s tjesteninom.

Ovi podaci smjestili su Hrvatsku na 9. mjesto u svijetu po potrošnji tjestenine, od svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje te na 3. mjesto u jugoistočnoj Europi, nakon Rumunjske i Srbije.

Velika potrošnja podržana je i s 21,7% više partnera dostupnih u aplikaciji za prodaju proizvoda povezanih s tjesteninom u odnosu na prethodno razdoblje. Osim toga, najveći rast (55%) bilježi Q-commerce segment (supermarketi i trgovine).

Najveći ljubitelji tjestenine su u Zagrebu, gdje je zabilježeno 53% ukupne potrošnje tjestenine, Splitu (11%) te Osijeku (7,5%). Od svih 29 gradova u Hrvatskoj u kojima Glovo posluje, Rijeka je imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci (83%), slijedi je Pula sa rastom od 66%, a zatim Slavonski Brod sa 31% više dostavljenih porcija tjestenine u proteklom razdoblju.

Vrhunac narudžbi tjestenine u Hrvatskoj zabilježen je 28. lipnja 2023. godine, kada je preko Glova naručeno 446 porcija tjestenine, isporučenih u 124 narudžbe. Hrvatski građani tjesteninu najčešće naručuju između 12-14 sati, kada je zabilježeno preko 30% dnevne konzumacije, što tjesteninu pozicionira kao jelo posebno poželjno za vrijeme ručka.

Kada su u pitanju najomiljenija jela od tjestenine, na vrhu su i dalje Bolognese, Carbonara i Lasagne, što je dokaz velike naklonosti hrvatskih građana prema autentičnim talijanskim okusima.

Najveći ljubitelj tjestenine u Hrvatskoj dolazi iz Zadra, koji je u proteklih 12 mjeseci naručio 302 jela od tjestenine, za što je izdvojio gotovo 2500 eura.