Hrvatski sommelier klub organizira 26. prvenstvo sommeliera Hrvatske

Photo by Petar Kurschner

Hrvatski sommelier klub organizira 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske na kojem će se ove godine za titulu najboljeg natjecati 25 najboljih hrvatskih sommeliera, a finale će svi zainteresirani ljubitelji vina i kulture stola moći pratiti uživo u utorak, 7. studenoga, od 15:00 do 17:00 sati u zagrebačkom hotelu Zonar. Finalno nadmetanje najboljih sommeliera moći će se pratiti i putem live streaminga na YouTube kanalu.

Uzbudljivo finale izbora za najboljeg sommeliera Hrvatske dio je šireg događaja sa nizom natjecanja i predavanja, a prvenstvo se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, ove godine u Zagrebu, 6. i 7. studenoga 2023. godine.

Tijekom finala, svi posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj ponudi posebno izabranih vina, a iz prve ruke će moći vidjeti na koji način se najbolji sommelieri snalaze u prepoznavanju vina “na slijepo”, kako pravilno posluživati, dekantirati, na koji način pristupiti formiranju vinskih karata i općenito saznati mnoge zanimljive trendove koji dominiraju vinskom i ugostiteljskom industrijom.

Photo by Petar Kurschner

“Gastronomska scena postaje sve sofisticiranija i kompetitivnija, a sommelieri predstavljaju ključnu kariku u stvaranju neprocjenjivog iskustva za goste restorana koji teže visokim standardima, uključujući i Michelin zvjezdice. Uloga sommeliera ne završava samo pri odabiru vina uz jela, već se proteže i na oblikovanje vinske karte restorana, koja postaje ogledalo kvalitete i raznovrsnosti cjelokupne ponude objekta. Osim profesionalnih sommeliera, iznimno nas raduje sve veći interes za sommelierstvom velikog broja ljubitelja vina koji pohađaju naše sommelierske tečajeve i radionice koje organiziramo čitave godine”, naglasio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Veljko Ostojić.

Hrvatski sommelier klub ima ključnu ulogu u promociji i razvoju struke sommeliera u Hrvatskoj te doprinosi raznolikosti i kvaliteti vinskog iskustva naše zemlje. Kroz organizaciju ovakvih prestižnih događanja, kontinuirano rade na unapređenju znanja, vještina i stručnosti članova. Time se osigurava da hrvatski sommelieri budu u korak s globalnim trendovima i standardima, čime se podiže ugled Hrvatske kao gastronomske destinacije vrhunske klase. Hrvatski sommelier klub je od 1994. član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Photo by Petar Kurschner

Prošlogodišnji pobjednik bio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel. Pobjednik 26. Prvenstva sommeliera predstavljat će Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu.

U sklopu ovog događanja održat će se i masterclass radionica u kojoj će sommelieri i uzvanici moći kušati različita vina od renomirane vinarije Domaines Paul Jaboulet Aîné.

Saznajte više o programu prvenstva i pratite sve najnovije informacije na službenoj stranici prvenstva Sommelier udruge Hrvatske.