I u Istri počelo organizirano cijepljenje turističkih djelatnika

Oko 500 turističkih djelatnika s povećanim rizikom od zaraze Covidom-19 zbog bližeg kontakta s gostima cijepi se danas u Poreču, čime je počelo organizirano cijepljenje turističkih radnika u Istri.

U akciju cijepljenja uključeno je pet timova iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije te Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Cijepili su se uglavnom turistički djelatnici Valamara iz prve prioritetne skupine, s povećanim rizikom zbog kontakata s gostima ili im je priroda posla takva da ne mogu osigurati dovoljnu fizičku distancu.

“Cijepljenje je jedan od ključnih preduvjeta za turističku sezonu. Na području Istarske županije predviđeno je cijepljenje približno 15 tisuća turističkih djelatnika te otprilike deset tisuća privatnih iznajmljivača”, rekao je direktor istarske turističke zajednice Denis Ivošević. Dodao je kako je cijepljenje izrazito važno jer će njime biti poslana poruka emitivnim tržištima da je Istra sigurna i odgovorna destinacija, spremna dočekati goste.

“Kao što je bila prošla, tako će i 2021. godina biti izazovna turistička godina. I ove godine očekujemo da će se situacija mijenjati iz dana u dan, da ćemo se morati prilagođavati i da će se booking događati u zadnji trenutak”, istaknuo je Ivošević, dodavši kako će uspješnost ovisiti o sposobnosti Istre da ponovi prošlogodišnju odličnu epidemiološku situaciju.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić rekao je da je za cijepljenje zainteresirano 70 posto turističkih djelatnika. Istaknuo je da je cijepljenje jedan od ključnih elemenata spremnosti za turističku sezonu. Istra je, dodao je, uspostavila gotovo 80 lokacija za brzo antigensko testiranjem, a sada i cijepi turističke djelatnike, a sve su to dobre poruke za emitivna tržišta.

“Tu su i sezonci koji će biti cijepljeni ovisno o dinamici zapošljavanja. Vjerujem da će s obzirom na najavu dolaska značajnog broja doza cjepiva, sve završiti do konca svibnja kako bismo u glavnu sezonu ušli potpuno spremni”, poručio je Ostojić dodavši kako je Istra daleko iznad ostalih po organizaciji cijepljenja i mreže za testiranje.

“Epidemiološko stanje je ključ uspjeha. Stoga pozivam Vladu da se epidemiološke karte koje se objavljuju na razini EU-a svedu na županijsku razinu jer smo svjesni da i danas epidemiološko stanje po pojedinim županijama nije isto. To je jedini korektan i ispravan način izvješćivanja potencijalnih gostiju o epidemiološkom stanju u pojedinim županijama”, zaključio je Ostojić.

Potvrdio je kako je stanje bookinga trenutno jako dobro premda, kako je rekao “sve velike kuće imaju jako elastičnu politiku otkazivanja tako da to se rezervacija relativno brzo i financijski bezbolno za gosta može otkazati”.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović kazao je kako se cijepljenjem turističkih djelatnika ulazi u treću fazu cijepljenja.

“Ovo je prvo cijepljenje turističkih djelatnika u Istri koji će se cijepiti Pfeizerovim cjepivom. Sljedeći tjedan kreće cijepljenje u Maistrinim objektima u Rovinju”, najavio je Stojanović.