Istraživanje: Želja za putovanjima visoko na listi prioriteta

Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom, te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze u veljači ostaje na istoj razini kao i u siječnju (od 48% u studenom, 43% u prosincu, na 31% u siječnju i veljači), pokazuju rezultati kontinuiranog istraživanja agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije.

Nakon najnižeg zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije u studenom, nakon siječnja bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2,78 u veljači naspram 2,68 u siječnju (te 2,50 u prosincu, 2,44 u studenom, 2,64 u listopadu, 2,79 u rujnu).

Značajno se povećava udio građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva: u siječnju bilježimo 27% građana koji vjeruju novim cjepivima, dok u veljači taj udio iznosi 39%. Raste i namjera cijepljenja: u siječnju je ona iznosila 34%, a u veljači 43%.

Četrnaest posto građana koji su prije epidemije bili zaposleni navodi kako je upravo zbog epidemije izgubilo posao – najviše onih koji su bili zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu. 27% trenutno zaposlenih navodi kako im je uslijed epidemije Covid-19 smanjen obim posla, a svaki drugi navodi kako je radio i od kuće. Četvrtini zaposlenih poslodavac i danas omogućuje da radi od kuće.

Svaki peti zaposleni navodi kako im je zbog epidemije smanjena plaća i to u prosjeku za 21%. Čak 83% zaposlenih kojima je plaća smanjena navodi kako im je plaća i do danas ostala smanjena. Ipak, nekim zaposlenima plaća je uslijed epidemije i porasla i to kod 19% njih. U prosjeku im je plaća narasla za 7,5%.

Pitali smo građane što im je trenutno glavni osobni cilj koji bi željeli ostvariti u iduća tri mjeseca. Na prvo se mjesto, sa 16%, smjestilo – mršavljenje, a na drugo, s 14% – ušteda novaca. U prirodi želi više boraviti 13% ispitanika, otputovati negdje njih 12%, naći drugi posao 11%, a više se družiti njih 10%. Nakon toga slijede želje: poraditi na svom psihičkom zdravlju, početi se zdravije hraniti, početi se baviti sportom i naučiti neku novu vještinu.