Jo Ahearne – Master of Wine zaljubljena u Hrvatsku

366

Još je 2014. Jo odradila svoju prvu berbu u Hrvatskoj, naprosto se zaljubila u Hvar i naše autohtone sorte te je odlučila proizvoditi vina od rijetkih izvornih sorti i plasirati ih na globalno tržište…

Piše: Martina Mabe Stojišić, WSET level 3

Jo Ahearne, Irkinja s adresom u Hrvatskoj, jedina je (za sada) Master of Wine (MW) koja je napravila vino u Hrvatskoj. Master of Wine je najviše kvalifikacija koju možete dobiti u vinskom svijetu, a kao pred-razina za ovu edukaciju preporučuje se Wine And Spirits Education Trust (WSET) Diploma, tj. Level 4. Jo nam kaže kako je WSET dobra podloga za izgradnju opsežnog znanja u vinskom svijetu. Kako radite s vinima, tako shvaćate da je WSET znanje odlično i uklapa se uz vinski biznis.

Kada je obranila WSET Diplomu, Jo je htjela postići svoj maksimum pa je Master of Wine bio sljedeći logičan korak. “Htjela sam maksimalno proširiti svoje znanje pa sam otišla u Australiju odraditi berbu kako bih dobila praktična znanja potrebna za MW. Međutim, kako sam osjetila što znači raditi u vinogradu i podrumu, naprosto sam se zaljubila u taj proces. Nakon što sam odradila nekoliko berbi, upustila sam se u avanturu pohađanja MW. Oduvijek sam sebe gurala do krajnjih granica i ovo je bilo upravo to – istraživanje vlastitih mogućnosti”, kaže Jo.

RIJETKE IZVORNE SORTE

Još je 2014. Jo odradila svoju prvu berbu u Hrvatskoj, naprosto se zaljubila u Hvar i naše autohtone sorte te je odlučila proizvoditi vina od rijetkih izvornih sorti i plasirati ih na globalno tržište. Jo je unajmila podrum u Vrisniku, na sjevernom dijelu otoka Hvara, u prostorima bivše zadruge PZ Vrisnik. Sve svoje grožđe kupuje od kooperanata i uključena je u sve faze proizvodnje. Prvo vino koje je napravila bio je rose od autohtone sorte drnekuša. Nazvala ga je Rosina po svojoj majci.

Kaže da je ovo vino vrlo voćno sa snažnom kičmom prožetom kiselinama – baš poput njezine majke – ona je bila lijepa, živahna i humoristična sa snažnim intelektom i čeličnom voljom. Kada je odlučivala o boji ovog rosea, pokušala ga je napraviti što sličnijim nijansi hvarskog neba pri zalasku sunca koje cijelo nebo oboji u campari ružičastu boju.

Tu nijansu je Jo uhvatila u svom prvijencu. Još jedno vino koje Jo proizvodi je Wild Skins – kupaža starih hvarskih sorti poput kuča, bogdanuše, pošipa i maraštine. Ovo vino fermentira u dugom kontaktu s kožicama te mu je odatle i ime – Wild Skins. Ideja je bila predstaviti Dalmaciju u čaši. Njezin plavac mali i pošip su već proglašeni među top hvarske Pošipe i Plavce. Ona kuša sve grožđe prije berbe pa okusi, kiseline, tanini i fenoli moraju biti u savršenom balansu. Grožđe bere kada dosegne fenolnu zrelost i prenosi ih u vina s terroirskim potpisom. Smatra da su ove dvije sorte izvrstan izvozni potencijal.

ČAPLJA S OBITELJSKOG GRBA

Kada ju upitamo što simbolizira ptica na njezinim buteljama, Jo nam objašnjava da je ptica – čaplja, potekla s njezinog obiteljskog grba. U Irskoj, odakle je Jo podrijetlom, svaka obitelj ima grb. Ahearne grb činile su 3 čaplje koje je prenijela na sve svoje etikete i stvorila svojevrstan brend. Na pitanje što radi u slobodno vrijeme, Jo uzdiše: “Ah, ah, slobodno vrijeme…”

Jo je unajmila podrum u Vrisniku, na sjevernom dijelu otoka Hvara, u prostorima bivše zadruge PZ Vrisnik. Sve svoje grožđe kupuje od kooperanata i uključena je u sve faze proizvodnje.

“Upravo sam se vratila s jednog putovanja u Indiju gdje sam sudjelovala u proizvodnji vina pa sada u slobodno vrijeme dovršavam sve stvari koje su stajale dok me nije bilo na Hvaru. Nakon godina izolacije na našem najsunčanijem otoku, danas ipak imam podosta prijatelja s kojima mogu na večeru u restoran ili pogledati nogometnu utakmicu na TVu. Također, volim kino u Stari Gradu, ali ni Netflix nije loša alternativa. No ono što mi je najviše nedostajalo dok sam bila u inozemstvu je sjesti na moj balkon na Hvaru, skuhati si šalicu kave i naprosto uživati u pogledu na otok i more”, zaključuje Jo.