Ministar turizma posjetio najveći ovogodišnji turistički projekt

753

Ministar turizma Gari Cappelli tijekom prvoga službenog posjeta Istri u pratnji predsjednika Uprave Valamar Rivijere Željka Kukurina posjetio je i najveće gradilište u hrvatskom turizmu, mjesto izgradnje dvaju luksuznih ljetovališta u Rapcu: Family Life Bellevue Resorta 4* i Valamar Girandella Resorta 4*/5*.

Rekonstrukcija i izgradnja dvaju novih luksuznih ljetovališta s ukupno 764 smještajne jedinice za više od 2700 gostiju najveći je turistički projekt Valamar Rivijere u 2017. godini, a ukupna je vrijednost investicije u Rapcu 562 milijuna kuna. Ulaganje u Rabac privući će goste više platežne moći i repozicionirati ga u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Istodobno će ta investicija u ljetovališta, u kojima će raditi oko 630 djelatnika, višestruko koristiti i cijeloj lokalnoj zajednici. Otvaranje ljetovališta, predviđeno za početak lipnja, stvorilo je i potražnju za čak 350 novih radnih mjesta i stoga je u Valamaru počelo intenzivno zapošljavanje novih kadrova. Investicija donosi i značajna ulaganja u turističku infrastrukturu, od dječjih igrališta i plaža, koje će biti otvorene i za lokalno stanovništvo, do unapređivanja prometa izgradnjom novih šetnica i parkinga. U izgradnju ljetovališta uključena su uglavnom hrvatska građevinska poduzeća i dobavljači, a otprilike 50% ih je lokalnih istarskih.

Ukupan je investicijski ciklus Valamar Rivijere u 2017. godini vrijedan 873 milijuna kuna. Osim ključne investicije u Rapcu, Valamar nastavlja ulagati u koncept premium kampiranja pa će se 97,6 milijuna kuna dodatno uložiti u podizanje kvalitete Camping Resorta Lanterna, vodećega europskog kampa. Na otoku Krku Valamar će u Camping Zablaće i Camping Ježevac uložiti ukupno 67,9 milijuna kuna u podizanje kvalitete smještaja i usluge. Vrijednost ostalih pojedinačnih ulaganja iznosi ukupno 242,2 milijuna kuna.

Zahvaljujući značajnom Valamarovu investicijskom ciklusu vrijednom dvije milijarde kuna u narednim godinama, pokrenute su i dodatne inicijative zapošljavanja i obrazovanja. Među njima je i program stipendiranja koji je Valamar Riviera u partnerstvu s Ministarstvom turizma pokrenula koncem prošle godine. Zahvaljujući tom programu čak 217 učenika turističko-ugostiteljskih strukovnih škola steklo je pravo na stipendiju vrijednu tisuću kuna tijekom deset mjeseci u školskoj godini, mogućnost odrađivanja prakse te zapošljavanja u Valamaru, koji je među pet vodećih poslodavaca u Hrvatskoj. Valamar Riviera u 2016. i u 2017. godini do sada je zaposlila 242 djelatnika na neodređeno vrijeme. Istodobno je pokrenut i program zapošljavanja Valamar +3, koji sezonskim djelatnicima omogućuje cjelogodišnje zapošljavanje i izjednačuje njihove uvjete rada sa stalno zaposlenim djelatnicima.

„Rast investicija iz godine u godinu govori o tome da je Hrvatska atraktivna zemlja za turističke dolaske i ulaganja. Izgradnja se ponajviše usmjerava na hotelske kapacitete više i srednje kategorije te na obogaćivanje doživljajne ponude u kampovima. Mislim da možemo biti zadovoljni tempom investiranja u hrvatski turistički sektor“, naglasio je ministar Cappelli.

„Ovo je najveći turistički projekt u Hrvatskoj i potvrđuje ambiciju Valamar Rivijere da nastavi ulagati i razvijati turistički portfelj. Zbog globalnih kretanja niskih kamatnih stopa i usmjerenosti turističke potražnje na sigurne destinacije, Hrvatska poticanjem ulaganja može repozicionirati turizam prema onome visoke kvalitete i time potaknuti zapošljavanje i rast gospodarstva. Naša je investicija u Rabac primjer projekta koji je pokrenuo hrvatski građevinski sektor, zaposlio dobavljače i otvorio 350 novih radnih mjesta te će tako značajno povećati turističku potrošnju i unaprijediti kvalitetu destinacije“, istaknuo je predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.