Može li Vukovar postati gurmanska oaza?

Foto: Vedran Čuljak, izvor TZ grada Vukovara

Marinirani filet smuđa u soku od mandarina i chilija, šaran dugo pečen u svinjskoj masti ili marinirani svinjski vrat uz kremu ala ajvar i kelj pikant – masterclass u Vukovaru potvrdio ogroman potencijal slavonske i srijemske kuhinje

Imaju sve – prvoklasne lokalne namirnice, stoljetnu tradiciju u kulinarstvu, autentična ukusna jela, poznatu slavonsku i srijemsku gostoljubivost i vrhunska vina. S nekoliko sjajnih restorana i OPG-ova, Vukovar zaslužuje titulu cjelogodišnje gourmet destinacije, a kako bi se iznimno bogata kuhinja uskladila sa suvremenim trendovima i sve specifičnijim zahtjevima modernih turista, u Vinogradarskoj kući Goldschmidt sredinom listopada kuhalo se punom parom na masterclassu tradicijske kuhinje.

U organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara te uz podršku Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i tvrtke Vupik plus, okupilo se probrano društvo vukovarskih kuhara, vlasnika restorana i OPG-ova koji su upijali najnovija znanja od poznatih chefova i stručnjaka akademije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER akademije).

Super kombinacija! Smuđ, mandarine i chili na istom tanjuru

Uz poznatog chefa Željka Nevena Bremeca koji se školovao na najprestižnijim kulinarskim institutima u svijetu, masterclass je vodio i mladi Petar Vlak koji – kako ga kolege iz ŠKMER-a opisuju – jednom rukom vrti lonce, a drugom stranice kulinarskih klasika ili iz zaboravljenih kuharica izvlači vrhunske recepte.

Foto: Vedran Čuljak, izvor TZ grada Vukovara

Ovaj uigran tim u maniri najprestižnijih svjetskih restorana kombinirao je tipične namirnice za vukovarsko područje s neobičnim okusima. Pripremali su marinirani filet smuđa u soku od mandarina i chilija, sa salatom od cikle, kremom od graška i klicama od graška te šaran confit u svinjskoj masti, na kremi od confitiranog povrća uz pečeni kukuruz i crumble od bućinih sjemenki. Mesno jelo predstavljao je svinjski vrat mariniran sous vide osam sati, zatvoren na tavi uz gratinirani krumpir, kremu ala ajvar i kelj pikant. Za vrhunac neodoljive slastice – sous vide engleska krema na vukovarski način, chatney od šljiva i fritule sa slavonskom šljivovicom.

Slavonska i srijemska vina za sve kuhinje svijeta

Poznati vinski stručnjak, nagrađivani novinar, publicist i humanitarac Željko Garmaz bio je zadužen za vinsku priču. Savršeno je sljubio vina Belje uz jela na masterclassu. Polusuha Graševina Goldberg, 2022. naglasila je okuse mariniranog smuđa u umaku mandarina i neutralizirala snagu chilija, Vrhunska Graševina 2023. bila je idealna pratnja šaranu, Goldberg White iz 2021. balans mariniranom svinjskom vratu, a poluslatka, elegantna kupaža Ruby iz 2021. pun pogodak uz slastice.

Foto: Vedran Čuljak, izvor TZ grada Vukovara

„Od bogatog roštilja, fiša ili čobanca do foie grasa ili u našem slučaju mariniranog smuđa –  uz svako jelo možete sljubiti određeno slavonsko ili srijemsko vino. Zahvaljujući širokom spektru ona se mogu sljubiti s jelima svih kuhinja svijeta pa bismo ovu blagodat trebali cijeniti i u lokalnim restoranima te uz svako jelo servirati određeno vino. Graševina je odličan odabir, ali ne ide baš u sve“, poručio je Garmaz.

Vukovar za nezaboravne gurmanske doživljaje

Na edukaciji koja je bila uvod u masterclass voditeljica ŠKMER akademije i stručnjakinja za marketing i brendiranje gastronomske destinacije Alma Harašić Bremec, pojasnila je ključna obilježja gourmet destinacije i predstavila najbolje primjere iz prakse.

Direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić, istaknula je da u bogatom srijemskom i slavonskom kulinarskom nasljeđu Vukovara leži ogroman potencijal za njegovo brendiranje.

„Brendiranje je  dugotrajan i sveobuhvatan proces koji uključuje podršku lokalnim proizvođačima i ugostiteljskim objektima, razvoj gurmanskih manifestacija i ruta, promociju gurmanske baštine te kontinuiranu edukaciju. Stoga je organizacija masterclassa i edukacije u Vinogradarskoj kući Goldschmidt u suradnji sa ŠKMER akademijom prvi korak prema našem cilju“, istaknula je Sekulić, dodavši kako se ulaganjem u autentičnost i održivost Vukovar može pozicionirati kao vrhunska gourmet destinacija, privlačeći posjetitelje koji cijene izvorne, kvalitetne i nezaboravne gurmanske doživljaje.