Na konferenciji Raise the Bar ugledni stručnjaci otkrit će tajne uspjeha na svjetskoj barskoj i restoranskoj sceni

U sklopu dvodnevne konferencije održat će se regionalno natjecanje barmena

Osmo izdanje konferencije Raise the Bar u zagrebačkoj će Laubi 19. i 20. ožujka okupiti profesionalce iz ugostiteljskoga i turističkog sektora s ciljem razmjene znanja i umrežavanja te upoznavanja najnovijih trendova. Uz podršku predavača, koji su svjetski renome zaslužili u barovima i restoranima u Beču, Londonu i Kopenhagenu, ovogodišnja konferencija će u srijedu 20. ožujka istražiti kako održivost može doprinijeti razvoju poslovanja ugostitelja te kako dospjeti na najuglednije liste u industriji kao što su MICHELIN i The World’s 50 Best Bars.

U Laubu stiže Paul Ivić, glavni chef i izvršni direktor vegetarijanskog fine-dining restorana TIAN, jedan od predvodnika visoke vegetarijanske kuhinje u svijetu te zagovaratelj savjesne uporabe namirnica, po principu od korijena do lista. Ivić će na predavanju objasniti kako je takva poslovna filozofija dovela TIAN do pozicije jednog od samo četiri vegetarijanska restorana na  svijetu koji imaju MICHELINOVU zvjezdicu, a uz to i četiri toke Gault&Millau.

Na održivost, zero food waste i promicanje biodinamičkih izbora tijekom drugoga dana konferencije će se osvrnuti Valerio Serino i Lucia De Luca, suvlasnici uglednoga kopenhagenskog restorana Tèrra. Njihov restoran od samih početaka posluje prema principima održivosti, a Serino i De Luca u predavanju će opisati kako je dosljednost Tèrru dovela do Michelinove zelene zvjezdice.

Predstavnicima svjetske restoranske scene pridružit će se i istaknuti stručnjak iz svijeta miksologije i pića, Alex Kratena. Kratena je nagrađivani barmen te suosnivač Muyu liqueurs i londonskog bara Tayēr + Elementary, a kao glavni barmen legendarnoga Artesiana u Londonu, on i njegov tim četiri su godine zaredom zaslužili priznanje World’s Best Bar. Uz nagrade poput Best International Bartender, Kratena je proglašen jednom od 40 najutjecajnijih osoba koje usmjeravaju budućnost svjetske barske industrije, a u Laubi će otkriti kako izgleda put do tog prestižnog statusa.

Prvoga dana konferencije, u utorak 19. ožujka, održat će se Raise the Bar Competition, regionalno natjecanje barmena. Vrhunski stručnjaci domaće i svjetske barmenske scene Alex Kratena, Dominik Bečvardi, Anteo Ivanišević i Mišel Posavac odlučit će koja će dva natjecatelja odmjeriti snage u superfinalu u srijedu 20. ožujka, a pobjednik će, uz titulu najboljeg barmena u regiji, osvojiti i 10.000 eura te putovanje na Roma Bar Show 2024.

Prvi dan konferencije Raise the Bar otvoren je za sve zainteresirane, a oni koji žele slušati predavanja stručnjaka, zaviriti u svijet vrhunskog ugostiteljstva i saznati rezultate superfinala natjecanja, ulaznice za drugi dan konferencije mogu kupiti putem sustava Entrio. Sredstva od prodaje namijenjena su stipendiranju perspektivnih kuhara i slastičara u sklopu Stipendije Raise the Bar.

Raise the Bar strateška je platforma Coca-Cole HBC Adria koja od 2019. godine djeluje s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu kako bi se omogućilo usklađivanje vještina i znanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika s potrebama poslodavaca. Uz konferenciju, projekt obuhvaća Akademiju za barmene, bariste i konobare, Stipendije za kuhare, slastičare i osoblje za posluživanje te obrazovni program Raise the Bar Youth namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola.