Nacionalna udruga ugostitelja pozdravlja mjere Vlade RH

Nacionalna udruga ugostitelja pozdravila je paket mjera Vlade RH usmjeren na ublažavanje negativnih posljedica energetske krize.

“Drastičan rast cijena energenata posljednjih mjeseci predstavljao je veliku opasnost za opstanak ionako pandemijom iscrpljenih poduzetnika, a posebice ugostitelja koje najvećim dijelom čine mikro, mali i srednji obrti i društva”, podsjeća se u priopćenju udruge.

Iz Vladinog paketa mjera ugostitelji izdvajaju mjeru ograničavanja cijene električne energije i mjeru podizanje iznosa neoporezivih isplata zaposlenicima koje će, ističu, ove zime omogućiti nastavak rada ugostiteljskih objekata i doprinijeti očuvanju radnih mjesta.

Ocjenjuju kako je ograničavanjem cijene električne energije za polugodišnju potrošnju poduzetnika do 250.000 kWh na 0,53 kn/kWh, kojom se osigurava 12 puta jeftinija cijena od burzovne, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo “do sada nezapamćeno razumijevanje i podršku za mikro, malo i srednje poduzetništvo koje proživljava najteže trenutke u poslovanju, a ujedno čini i kičmu našeg gospodarstva.”

Iz Udruge kažu da se nadaju  uspješnim pregovorima i jednakom tretmanu ograničavanja cijena plina, koji je uz električnu energiju neizostavan energent u ugostiteljstvu, a posebice na području kontinentalne Hrvatske u zimskom periodu godine.

S obzirom na široke razmjere i dugoročnost krize te ograničene resurse, pozivaju i na implementaciju mjera štednje i racionalizaciju potrošnje energenata u poslovnoj i privatnoj sferi.