Nakon Festivala peljeških podruma, najavljena još četiri tematska projekta

Festival peljeških podruma prvi je od pet tematskih festivala koje turističke zajednice općina Ston, Janjina, Trpanj i Orebić planiraju na svom poluotoku. Posjetitelje uskoro očekuje Festival soli, a od iduće godine i festivali kamenica, kapetana i peljeških okusa

Pelješac je jedno od najvećih hrvatskih vinogorja u kojima caruje plavac mali, pa je bilo logično još jednu izazovnu sezonu otvoriti manifestacijom posvećenom vinu. Nakon iznimno teške godine, u kojoj je pao plasman vina i dalje se vodi borba za svakog kupca, vinari se prilagođavaju tržištu i traže nove distribucijske kanale, a manifestacije poput Festivala peljeških podruma dobar su način kako povećati prodaju na kućnom pragu i promovirati odlične pelješke plavce, ali i sjajne restorane, školjke vrhunske kvalitete i atraktivan smještaj.

U Festival peljeških podruma uključile su se vinarije, brodari, školjkari, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, restorani i konobe – njih čak 53 s čitavog poluotoka, a Marko Galiot iz TZ općine Orebić kaže kako su iznimno pozitivne reakcije vinara, ugostitelja i što je i najvažnije – posjetitelja!

„Festival koji je trajao čak mjesec dana, od 15. svibnja do 15. lipnja, prvenstveno je bio namijenjen domaćem gostu, no kako popuštanjem mjera početkom lipnja bilježimo veliki broj dolazaka posebno njemačkih i poljskih gostiju, s veseljem su ga prihvatili i stranci.  Cilj festivala je povezivanje dionika, promocija odlične ponude i sadržaja, ali i isticanje tradicionalne kvalitete. Za vrijeme njegovog trajanja vinarije koje su sudjelovale u projektu svojim posjetiteljima nudile su popuste na vino, a restorani i konobe posebno osmišljene jelovnike s tradicionalnim pelješkim specijalitetima, naravno uz čašu vina promotivnim cijenama“, kaže Galiot.

Na Pelješcu su početkom sezone iznimno zadovoljni. Usporedi li se ova godina s 2019. trenutno su na 55 posto noćenja, a očekuju mnogo bolju sezonu od prošlogodišnje, naravno ako se za tradicionalna pelješka tržišta – poljsko, njemačko, bosanskohercegovačko, austrijsko i češko, nastavi povoljna epidemiološka situacija.