Reakcija na Vladinu odluku o povećanju boravišne pristojbe

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela odluku o povećanju boravišne pristojbe za 2018. iako su se na predmetnu Uredbu negativno očitovale sve ključne udruge poslodavaca i strukovne udruge u turizmu te dio turističkih zajednica.

Glavni razlog protivljenja poslodavaca ovom povećanju bio je izostanak analize efikasnosti sustava turističkih zajednica u odnosu na sada raspoloživa sredstva iz boravišne pristojbe, koja ionako rastu zbog velikog rasta broja noćenja. Poslodavci u turizmu smatraju da prvo treba preurediti sustav TZ-a i ojačati njihove funkcije promocije i upravljanja destinacijama pa tek onda sagledati financijske potrebe cijelog sustava.

Razumijevanje za ovakve argumente turističke industrije pokazali su i predstavnici Vlade RH na dodatnom sastanku koji je realiziran nakon nedavno odgođene konferencije za medije turističkih udruga. Unatoč tome nije uvažen prijedlog da se odluka o povećanju odgodi.

Svoje nezadovoljstvo danas su iskazali predstavnici poslodavaca i strukovnih udruga u turizmu. Ipak, postoji zajednički stav o nužnosti promjena što potvrđuje upravo pokrenuto osnivanje stručne radne skupine Ministarstva turizma za izradu novih Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama.

“Očekujemo donošenje navedenih zakona prije početka iduće sezone te uvođenje promjena u sustav TZ-a, osiguravanje transparentnosti i efikasnosti u naplati i trošenju sredstava te jednakog opterećenja svih obveznika boravišne pristojbe.

Jača suradnja i međusobno uvažavanje ključnih dionika temeljni su preduvjeti za snažniji razvoj turizma. U državi u kojoj turizam pridonosi BDP-u sa službenih 19% deviznih priljeva (a neslužbeno i s do 25%), izuzetno je bitno u donošenje strateških i operativnih odluka o turizmu uključiti vodeće udruge poslodavaca i strukovne udruge. Naime, PDV je nedavno povećan s 13% na 25% bez analiza i bez uključenja struke, uskoro s primjenom kreće porez na nekretnine, a već godinama se čeka rješavanje turističkog zemljišta i vrlo konkretnih zahtjeva za novim modelom odobrenja koncesija i uređenja pomorskog dobra.

Sektor turizma ima veliki potencijal daljnjeg razvoja na dobrobit gospodarstva RH u cjelini, no samo kvalitetan dijalog i suradnja industrije, struke i politike na svim razinama vlasti mogu donijeti nova ulaganja i zapošljavanja, stvaranje nove dodane vrijednosti diljem zemlje pa onda i dodatne prihode u državni proračun”, stoji u priopćenju koje su potpisali Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, HUP Udruga ugostiteljstva i turizma, Udruženje hotelijera pri HGK i Kamping udruženje Hrvatske.