Novi Kolektivni ugovor u crikveničkom Jadranu

Foto: Jadran hoteli

Hotelska grupacija Jadran iz Crikvenice i dva sindikata su nakon višekratnih pregovora u utorak potpisali novi Kolektivni ugovor za poboljšanje materijalna prava zaposlenika Jadrana, koji je ‘težak’ gotovo 900 tisuća eura, izvijestili su iz Jadrana.

Novi kolektivni ugovor u hotelu Omorika u Cirkvenici su u utorak poslije održanog skupa zaposlenika grupacije Jadran potpisali članovi uprave Jadrana Ivan Safundžić i Miroslav Pelko te predstavnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Anita Kapelari i predstavnik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) Ivan Blažević.

Novim je kolektivnim ugovorom povećana osnovica plaća svim radnicima za 13 posto, za što iz Jadrana kažu da je najveći porast u zadnjih pet godina, a primjenjivat će se od 1. svibnja ove godine.

Za dio zaposlenika koji rade u hotelskim operacijama i u zajedničkim središnjim službama predviđeno je povećanje do 10 posto, a za posebno deficitarna zanimanja u hotelsko-turističkom poslovanju povećane su tarife za pojedina radna mjesta od 8 pa do 23 posto kako bi se osigurao neophodan i kvalitetan stručni kadar, ističe se u priopćenju.

Povećan je i iznos dnevne naknade za topli obrok s dosadašnjih 17 kuna na 2,65 eura, odnosno na protuvrijednost 20 kuna.

Iz Jadrana izdvajaju i maksimalni neoporezivi iznos davanja od 1.659 eura (ili 12.500 kuna) za isplatu nagrada tijekom turističke sezone, posebnih naknada zaposlenicima s područja u kojima je sjedište organizacije (tzv. domicilne nagrade), regres za godišnji odmor, božićnice i darove djeci zaposlenika.

Do sada je svakom zaposleniku isplaćena naknada od 66,36 eura (ili 500 kuna) za veljaču, a osiguran je i bon za Uskrs za dar u naravi u iznosu od 132,72 eura, odnosno u protuvrijednosti tisuću kuna, navodi se u priopćenju.

“Novi kolektivni ugovor rezultat je naših pregovora i dogovora s menadžmentom oko povećanja razine materijalnih prava svih zaposlenika u Jadranu, jer smo svjedoci značajnog porasta inflacije i životnih troškova. Vjerujemo da smo povećanjem osnovice plaća za sve radnike i drugim dogovorenim dodacima i poticajima osigurali mirniju i stabilniju financijsku budućnost”, ocijenila je sindikalna povjerenica SIKD-a Anita Kapelari.

Predstavnik STUH-a Ivan Blažević ističe da su dugo pregovarali o materijalnim pravima iz Kolektivnog ugovora sa željom za boljim uvjetima kako bi svi mogli ostvariti što bolje rezultate.

Iz Jadrana dodaju da ove godine u hotelima imaju vrlo dobru posjećenost, a intenzivnije dolaske očekuju od Uskrsa i na dalje, posebice od ljeta i glavne turističke sezone koja bi, po najavama i rezervacijama, mogla biti na razini najboljih dosadašnjih.

“Osim postignutih dogovora oko poboljšanja materijalnih prava naših zaposlenika, još važnije je da je to rezultat međusobnog razumijevanja i uvažavanja svih okolnosti koje imamo i u kompaniji i u našem ukupnom okruženju. Samo zajedničkim radom menadžmenta i svih zaposlenika možemo ostvarivati dobre poslovne rezultate o kojima na kraju ovisi i ispunjavanje međusobno preuzetnih planova”, poručio je član uprave Jadrana Ivan Safundžić.