Održani prvi ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Eventi

U srijedu, 16. lipnja 2021. u Rijeci na Botelu Marina i u četvrtak 17. lipnja u Poreču u hotelu Parentium Plavan Laguna započeli su prvi ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Eventi. Riječ je o prva dva od pet evanata koji nas očekuju ovoga lipnja pod organizacijom agencije Ricerce Mercato. Okupili su se brojni ugostitelji, hotelijeri, vinari, sirari, ugostitelji, gastronomi i mnogi drugi.

Partneri projekta su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Poreča, Grad Poreč, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Udruženje obrtnika Grada Poreča, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede RH.

Mnogobrojni partneri prepoznali su vrijednost projekta, a među njima i auto-kuće u Rijeci Nissan AK Lenac s osobnim vozilima, Opel gospodarski program auto kuće PSC Primorja, a u Poreču partner je bio Suzuki Pula.

Tijekom samog eventa te ugodnih druženja i pauza između radionica uzvanici su uživali u kušanju proizvoda mnogobrojnih izlagača: Vina Prelac, Kopjar, Kabola vina, Damjanić vina, Krauthaker, Marčeta vina, Vina Koper, Matić vina, Bodren, Galić vina, Sosich wines, Vinarija Vivoda, Ščurek vino, Vinarija Gospoja, Pjrenušci i vina Josipović, Vina Poletti, Frajona, Anđelini vina, Tiskara Sušak, Vinska kuća Pavlomir, Scorpio ugostiteljska oprema, delicije Histrisa, Alden bakalar, MI-KOM doo, Mini mljekare Veronika, Camelot, Cromaris, Dukat Hrvatska President, Đanić rakije i likeri, Jana, Gligora sirevi, PAR Gastro Akademija Rijeka, Gastro tim prezentirao je svoju vrhunsku ponudu, a na njihovoj pokretnoj kuhinji i novom fenomanlnom roštilju Prima Grill radio se i humanitarni Cooking Show za koji su namirnice osigurali METRO, PG Orehovec, Cromaris, PIK Vrbovec i Histris. Kako bi kuhari bili zaštićeni od sunca pobrinuo se u Rijeci TENT – Event, a u Poreču Ghia Staff sa svojim šatorima, a za uslugu pobrinuo se personal botela Marina u Rijeci pod kordinacijom Andreja Kušete, a u Poreču hotel Parentium Plava Laguna pod dirigentskom palicom Dragana Ružića.

Program je bio vrlo bogat, ispunjen radionicama i predavanjima izvrsnih govornika poput Mire Šemić – vinske dame i vrhunske govornice iz Slovenije, Damjana Miletića iz PAR Gastro Akademije Rijeka, našeg Chefa Dragana Jovanovića, sommeliera Jure Andrijaševića, sommelierke Manuele Maras, prezentacija slastica od strane Vlade Voštena tvrtke Irex Aroma i MI-KOM doo, Zorana Lukića iz tvrtke Scorpio i Barmen.hr, Filipa Savića i Tomislava Razumovića iz Vinarije Krauthaker. Teme su bile raznolike – Sir i vino u modernoj gastronomiji – sljubljivanje sira i vina, Bonton i kultura stola, Potencijal Graševine u visokoj gastronomiji, Evolucija istarske Malvazije, Novi trendovi u miksologiji, Sousvide kuhanje i vakumiranje moderne generacije i mnoge druge.

Dodatnu vrijednost događaju svakako je dao Cooking show, pod vodstvom gastro chefa Dragana Jovanovića, u kojem su u Rijeci sudjelovali i konoba Loznati sa specijalitetima Creske janjetine (preporučujemo svima da ih posjetite čim budete bili na Cresu), konoba Ribica s Kantride, Aleksandar Salević iz restorana Conca Doro i Vinotel Gospoja sa specijalitetima otoka Krka. U Poreču su sudjelovali i restorani Bacchus Plava Laguna, Damir Modrušan iz Sapore di mare i Da Antonio Fažana te restoran Asian streetfood Umi.

Cooking atrakcija bila je humanitarnog karaktera, a na ova dva eventa prikupljeno je 3700 kuna. Sav prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima bit će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”.

Glavni cilj Međunarodna konferencije vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca jest promocija lokalnih proizvođača, edukacija, podizanje kvalitete usluge te međusobno povezivanje proizvođača/ ponuđača i ugostiteljsko-turističkog sektora.

Posjećenost je bila vrlo dobra ako imamo u vidu da je visok datum i da je ipak započela predsezona, no sve se odvijalo u skladu s epidemiološkim mjerama. Wine EnoGASTRO Vip Event time je na pravi način najavio otvaranje turističke sezone i oživljavanje cjelokupnog ugostiteljsko turističkog sektora! Event u Istri je dobio i vrijednost kao uvertira za Vinistru.

Nakon Rijeke i Poreča, Wine EnoGASTRO Vip Event ne staje sa svojom lijepom pričom već seli u Dalmaciju, točnije u Split, u novi prekrasni hotel Amphora (23.06.), gdje je na redu edukacija i druženje ugostitelja Splita i cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Interes za eventom u Splitu je vrlo velik jer najavljena je velika i vrlo posebna prezentacija “Kaštelanski žmuli i pjati”, kaštelanska eno-gastro baština, zatim prezentacija Dalmatinske gastronomije u koju su se uključili vrhunski ugostiteljski objekti Splita – Zrno soli, Zora bila, Brasserie on 7 i Zinfandel Wine bar uz Chefa Dragana Jovanovića i Luku Dančulovića i gostujućeg Chefa iz Zadra iz tvrtke Marikomerc Tomislava Karamarka.