Okusi i arome Istre zamirisali u Zagrebu

41

Općina Tinjan, u suradnji s Turističkom zajednicom središnje  Istre, Udrugom Gustus i članovima udruge Istarskog pršuta te uz podršku grada Zagreba, u Clubu Kontesa u Zagrebu organizirala je 11. listopada prezentaciju u kojoj su gosti imali priliku uživati u okusima i mirisima istarskog pršuta.

Najbolje iz svog proizvodnog opusa predstavili su vodeći istarski pršutari: OPG pršuti Milohanić, Tinjan; Pršutarna Antolović, Tinjan; Pršutarna Dujmović, Tinjan; Pršutarna Jelenić, Sv. Petar u Šumi; OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi, Pisinium d.o.o., Pazin; Pršutarna Buršić, Vodnjan; Pršutarna Compari, Pula i Pršutarna Tomaso, Sv. Lovreč.

Kada se spomenu specifični i prepoznatljivi okusi i arome Istre, jedna od prvih asocijacija je njegovo veličanstvo istarski pršut. Kralj delicija, jedinstven u cijelom svijetu, istarski pršut jedan je od zaštitnih znakova istarske regije koji je nadaleko cijenjen.

„Ovaj gastro trenutak danas donosi okuse Istre u metropolu, ujedno ovo prilika da najavimo trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu (ISAP), koji se održava od 18. do 20. listopada. ISAP je događanje koje svake godine posjeti više od 25.000 ljudi te predstavlja savršen spoj edukacije, degustacije, sporta, kulture i zabave. Hvala svima na odazivu u vidimo se u Tinjanu”, poručio je načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin u Zagrebu.

Ujedno, Tinjan je jedino mjesto koje nosi epitet Općine istarskog pršuta. Ove će se godine posjetiteljima na ISAP-u predstaviti najbolji pršutari iz  Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa. Upravo zbog različitosti i brojnih finesa vezanih uz proizvodnju i karakteristike, moto ovogodišnjeg ISAP-a je “Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta”.

A kada govorimo o istarskom pršutu, njegova specifičnost je da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana,  a  struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima. U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje.

Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu.