Otvoren Festival mediteranske kuhinje ‘Taste the Mediterranean’

Joze Tomaš, Antonija Eremut Erceg, Alijana Vukšić, Željana Zovko,Fabricio Vežnaver, Ingrid Badurina Danielsson, Stipe Medić i Marko Đurašević

Festival mediteranske kuhinje Taste the Mediterranean (TTM) otvoren je danas u Splitu, a nakon otvorenja predstavljena je Kolumbija, zemlja gost.

Festival traje do nedjelje, 8. listopada i okuplja više od 30 vrhunskih stranih i hrvatskih chefova iz restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i drugim važnim kulinarskim priznanjima.

U sklopu festivala će prvi put u Hrvatskoj večeru pripremati Kolumbijka ​Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta prema prestižnom izboru The World´s 50 Best Restaurants.

Festival je otvorio državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina koji je rekao da se kroz tu manifestaciju ne razvija samo enogastronomija Splita i Splitko-dalmatinske županije već je i nacionalno značajan.

Split i županija itekako mogu biti cjelogodišnja turistička destinacija, a jedan od ključnih turističkih proizvoda može biti enogastronomija, rekao je.

Leonor Espinosa (Foto: Juan Pablo Gutierréz, izvor: Taste the Mediterranean

Direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson je najavila kako će se tijekom festivala u 15 splitskih restorana kuhati mediteranska hrana i to od ekskluzivnih četveroručnih večera do onih prilagođenijih lokalnom stanovništvu, gledajući cijene. Nakon toga će u ugostiteljskoj školi biti MasterClassovi gdje će mladi učenici imati mogućnost vidjeti sve zvijezde festivala.

“Uz to ćemo imati panele s temama turizma, održivosti, kao i problemima ugostiteljstva i hotelijerstva, a na kraju ćemo imati najbolju cheficu svijeta Kolumbijku Leonor Espinosa”, rekla je Badurina Danielsson.

Ona je pak u Split donijela autohtone namirnice Kolumbije te najavila da će ih spremati uz klasične hrvatske namirnice kao što su patka i jastog. Donijela je i posebnu vrstu kakaa koji raste u Amazoniji, njihove žitarice od kojih će peći pogače itd.

Za hrvatsku je kuhinju rekla da je “zanimljiva s obzirom na utjecaje poput talijanskog i austrijskog”. Rekla je da je malo zavidna zbog namirnica koje dolaze iz mora i koje se ne moraju posebno obrađivati već su sami po sebi eksplozija okusa.

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Sporta, Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističke zajednice Grada Splita.