Otvorene nominacije za izbor Vinske Dame i Vinskog Gospodina 2021

257
Finalisti izbora za Vinsku Damu i vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2020. godinu (Foto: Rene Karaman)

U nastojanju da vinare kao pojedince i osobe istaknu ispred njihovih vina, udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) prošle je godine pokrenula projekt “Vinska Dama i Vinski Gospodin”. Prema riječima organizatora, pozitivna reakcija i publike i vinara bila je i više nego dovoljan poticaj da organiziraju izbor i u 2021. godini.

“Vino je svakako dio jet set scene, a ako pogledamo malo šire u svijetu, dolazimo do butelja koje koštaju i do desetke tisuća eura; sjetimo se samo legendarnih narudžbi vina u filmovima James Bonda, tako da… Da, vino je glamour“, ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i idejni začetnik ovog izbora.

Prisjetimo se, svečano predstavljanje finalista održano je u listopadu prošle godine. Program glamurozne večere nadopunili su nastup našeg internacionalno proslavljenog blues glazbenika Tomislava Golubana i mini revija modnog brenda Etna Maar.

Finalisti su osvojili drvene figure koje oblikom predstavljaju Vinsku Damu i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap, a izrađene su od slavonskog hrasta i paljene na način kao što se pali vinska bačva u, među vinarima vrlo cijenjenoj, bačvariji Srnec iz Nedelišća.

Titulu Vinske Dame i Vinskog gospodina hrvatske vinske scene za 2020. godinu osvojili su Karmela Tancabel (vinarija Iločki podrumi, Ilok) i Klaudio Tomaz (vina Tomaz, Motovun).

Izbor Vinske Dame i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2021. godinu

Nominacije su otvorene na web stranici G.E.T. Report kojom upravlja udruga G.E.T. Do sredine lipnja, na ovom linku možete pogledati dosad nominirane predstavnike vinarija te i sami nominirati svoje favorite ako ih nema u galeriji. Nominirani mogu biti vinari i djelatnici vinarija koji su istaknuti u javnosti.

Kod nominacija i ocjenjivanja treba uzeti u obzir osobni stil, karizmu, način komunikacije… uključujući javne nastupe, osobni pristup prezentaciji, marketing na društvenim mrežama i uopće komunikaciju s medijima i publikom.

Kad završe nominacije, otvorit će se mogućnost glasanja. Publika će glasati po principu “lajkova”, a žiri će svoje ocjene dati direktno uredništvu G.E.T. Reporta. Lajkovi publike donose 50% ukupnih bodova, a ocjene žirija 50%. Članovi žirija će, kao i prošle godine, biti osobe različitih zanimanja, no redom poznavaoci vinske scene, iz svijeta mode, umjetnosti, lifestylea i komunikacija.

Prošlogodišnji pobjednici: Klaudio Tomaz (Vina Tomaz, Motovun) i Karmela Tancabel (Iločki podrumi)

Značaj ovog izbora itekako pokazuju emocije s kojima su svoja priznanja primili prošlogodišnji finalisti, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog pokretanja ovakvog projekta i zahvalu svima koji su svojim glasovima istaknuli značaj njihovog posla i truda, a izdvajamo riječi Karmele Tancabel, Vinske Dame hrvatske vinske scene 2020.: “Hvala svima koji su prepoznali moj trud, rad, odricanja, upornost, ali prije svega emocije koje su neodvojiv dio u prenošenju doživljaja o vinu, zemlji, regiji, vinogorju, položaju i dakako vinaru koji ga brižno i s ljubavlju stvara. Počašćena sam titulom prve Vinske Dame i zahvalna na priznanju svih vas, za svoj osobni doprinos u promicanju jedinstvene, raznolike i autentične priče vinske Hrvatske.”

Nominirajte svoje favorite i pratite izbor putem ovog linka.