Ova destinacija na sjeveroistoku Hrvatske privlači ekološki osviještene turiste

Jezero Hercegovac (Foto: TZ grada Orahovice)

Park prirode Papuk i rijeka Drava, dva su UNESCO područja i aduti zbog kojih se na putovanje Virovitičko-podravskom županijom odlučuje sve veći suvremenih putnika, a uskoro će ih u Orahovici dočekati i novi Turističko-rekreacijski centar

Nekada tradicionalno poljoprivredni kraj područje Virovitičko-podravske županije danas je atraktivna turistička destinacija Slavonija i Podravina, kreirana prema potrebama i željama suvremenih ekološki osviještenih putnika u potrazi za mirom, opuštanjem i autentičnim doživljajima.

U ovoj relativno maloj zelenoj oazi s dva iznimno važna UNESCO područja – rijekom Dravom i Parkom prirode Papuk, posljednjih godina intenzivno se ulaže u infrastrukturu, obnavljaju se kurije, dvorci i ljetnikovci, osmišljavaju se inovativni turistički sadržaji, nudi jedinstveno eno-gastro iskustvo temeljeno na tradiciji dvaju poznatih gurmanskih regija – Slavonije i Podravine, na originalan način interpretira se bogata prirodna i kulturna baština i potiče se boravak u prirodi.

Ekoturizam, cikloturizam, planinarenje i trekking, lov i ribolov, turizam baštine, vjerski turizam, manifestacije i događanja primarni su turistički proizvodi Virovitičko-podravske županije, dok su sekundarni gradski, eno-gastro, seoski i poslovni turizam, koji uključuje i team building programe, sportske pripreme i natjecanja, stoji u Strategiji razvoja turizma Virovitičko-podravske županije do 2030.

Danas u destinaciji Slavonija i Podravina možete uživati na Plemićkoj ruti s obnovljenim dvorcima, ljetnikovcima i kurijama, u nekima su interpretacijski centri, u nekima muzeji, a u nekima ćete noćiti u kraljevskom stilu. Zelena ruta vodit će vas od padina Bilogore i obale Drave do Krndije i Papuka, a krenete li Rutom duhovnog iskustva otkrit ćete jedinstvena djela sakralne umjetnosti.

Virovitičko-podravska županija svoju je priliku u turističkom razvoju vidjela u EU fondovima iz kojih je samo u 2022. povukla najviše sredstava po stanovniku u odnosu na ostale hrvatske županije. U deset godina od članstva u EU u Virovitičko-podravskoj županiji, provedeno je više od 500 projekata ukupne vrijednosti veće od 300 milijuna eura od kojih je veliki dio i na području turizma.

Upravo je u tijeku jedan takav projekt na području grada Orahovice. Riječ je o uređenju Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ na padinama Parka prirode Papuk. Ovaj oko 10,8 milijuna eura vrijedan projekt s više od devet milijuna eura sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Na Orahovačkom jezeru već je izgrađeno 14 bungalova, a nakon izgradnje modernog Edukativnog centra Orahovica – Škola u prirodi, ovo poznato izletište imat će ukupno 80 kreveta. Nekoliko stotina metara zračne linije udaljeno jezero Hercegovac u nekadašnjem kamenolomu pretvara se u adrenalinski park, preko njega će se ljubitelji adrenalina spuštati sa zip-lineom, a uredit će se staze do najveće slavonske srednjovjekovne utvrde Ružice grada smještene na oko 400 metara nadmorske visine iznad ova dva orahovačka jezera.