Ozon kao dezinficijens

205

Kratkim ozoniranjem moguće je dezinficirati prostore poput restorana i hotela te uređaje, opremu, robu (čak i odjevne predmete) i namještaj, pri čemu sve postaje sigurno za korištenje za sljedećeg klijenta, gosta, turista…

Piše: dr.sc. Luka Perman, direktor, ETEN d.o.o.

Zasigurno možemo zaključiti da je 2020. godinu obilježio COVID-19, a zbog cijele situacije posljednjih mjeseci doživjeli smo nešto što povijest ne pamti. Od lockdowna preko nošenja maski, sve do nesigurnosti u ono što nam sutra donosi. Bilo da je riječ o propisima, pravilima ili našem strahu za zdravlje nas, naših najmilijih ili najranjivijih skupina u društvu. U jednome trenutku karantena se činila kao najbolje oružje protiv virusa, no u današnje vrijeme karantena i zaustavljanje svih aktivnosti dovodi do pada gospodarstva i dugoročno predstavlja izuzetan rizik za egzistenciju brojnih ljudi.

„Novo normalno“ – kako nazivamo period od nastupanja koronavirusa kada smo svi počeli mijenjati navike, donio je i neke nove trendove. Od dezinficijensa na svakom koraku i podsjetnika na pranje ruku, protok ljudi i dobara utječe na to da ne možemo samo dezinficiranjem ruku osigurati da se virus ne širi. Globalni je cilj zaustaviti širenje virusa i upotrijebiti sve dostupno oružje za pobjedu u bitkama protiv njega. Kao rješenje pojavljuje se ozon (O3 ) – prirodni plin koji će hladno sagorjeti bilo koji virus i bakteriju.

Dakle, ozon kao snažni oksidans i virucid, a djeluje tako da izravnom oksidacijom uništava stanične stijenke propuštanjem staničnih sastojaka izvan stanice. Učinkovitost dezinfekcije ovisi o osjetljivosti ciljnih organizama, vremenu kontakta i koncentraciji ozona. Ozon je učinkovitiji od klora u uništavanju virusa i bakterija, a djelotvorno ozoniranje je moguće već za 30 minuta.

REKREIRANJE SUNČEVIH ZRAKA

Normalna razina ozona tijekom sunčanog dana iznosi 0,04 dijelova na milijun (PPM). Na koji način je moguće stvoriti istu ili veću koncentraciju ozona i učiniti urede, domove, sobe, restorane i hotele sigurnim za nas, za sljedećeg gosta, klijenta ili turista? Proizvodi poput oni danskog proizvođača Jimcoa osiguravaju upravo navedeno. Primjerice, model MAC 500 stvara istu razinu ozona sunčanog dana, čime osigurava zrak u manjim prostorijama i neželjeni virusi se smanjuju.

Na taj način pročišćivač zraka rekreira sunčeve zrake unutar stroja i uređaja, a prirodnim putem sunčeve zrake stvaraju ozon iz atmosferskog kisika. Taj se proces naziva fotolitička oksidacija, a samim djelovanjem ozon će smanjiti viruse i bakterije u zraku te bakterije i viruse na površinama.

Ovaj se danski proizvođač također borio protiv SARS-a 2003. godine, a utvrđeno je da su ovakvi uređaji za ozoniranje od posebne vrijednosti u domovima za starije osobe i drugim mjestima gdje ima starijih ljudi, a upravo je prepoznato da su starije i bolesne osobe izložene posebnom riziku. Primjena je posebno relevantna za instaliranje sustava u školama, supermarketima, bolnicama i klinikama, kao i hotelima, restoranima i barovima, odnosno svim mjestima na kojima postoji veća frekvencija ljudi.

PRAVILNA KOLIČINA OZONA

Ovakvi alati izuzetno su važni jer smo tijekom lockdowna početkom godine svi počeli dezinficirati namirnice, robu i proizvode nakon nabave, a postojala su i ograničenja i preporuke vezane za nabavu i distribuciju robe za trgovce u smislu deponiranja robe prilikom dolaska u skladište (kao i kod povrata odjevnih predmeta u modnim trgovinama). Dezinficirali su se prostori i oprema, ali postavlja se pitanje kako i koliko djelotvorno. Kratkim ozoniranjem moguće je dezinficirati prostore, uređaje, opremu, robu (čak i odjevne predmete) i namještaj, pri čemu sve postaje sigurno za korištenje za sljedećeg klijenta, gosta, turista.

Također, izlaganje ozonu neutralizira neugodne mirise, zbog čega ovakva tehnologija nalazi mjesto i u uređenjima prostora, praonicama automobila i slično. Ozon u visokim koncentracijama u zraku može služiti za dezinfekciju pa čak i sterilizaciju zraka, prostora, opreme i proizvoda, ali ljudi tim koncentracijama ne smiju biti izloženi. Visoke koncentracije ozona mogu uzrokovati iritaciju očiju i dišnog sustava, a kod dužeg izlaganja i teža oštećenja. Stoga se dezinfekcija i čišćenje prostora visokim koncentracijama ozona smiju provoditi samo onda kada u prostoru nisu prisutni ljudi.

Ozon se, ukoliko nije potrošen u procesu oksidacije molekula zagađivača ili mikroorganizama, vrlo brzo vraća u svoj stabilni oblik, odnosno kisik. Upravo zbog toga već nakon nekoliko minuta od isključivanja uređaja za proizvodnju ozona njegova koncentracija u prostoru brzo opada te se ljudi relativno brzo mogu vratiti u prostor koji je osvježen i dezinficiran.

BORBA PROTIV VIRUSA I BAKTERIJA

Niske koncentracije ozona, s druge strane, djeluju pozitivno na ljudsko zdravlje i radnu sposobnost. Svjež zrak koji je prisutan nakon grmljavine svjež je upravo zbog toga što je obogaćen ozonom koji je očistio i energizirao atmosferu. Zbog toga se male količine ozona koriste za čišćenje i osvježavanje zraka u prostorijama u kojima borave ljudi. S obzirom na poplavu uređaja koji su se pojavili su posljednje vrijeme na tržištu, valja obratiti pozornost na tehnologiju uređaja koji se koriste, s obzirom na to da većina uređaja dostupnih na tržištu prilikom rada oslobađa štetne dušične spojeve. Jedna od sigurnih tehnologija koristi tehnologiju koja koristi UV-C svjetlost čime se uzrokuje raspad molekula kisika (O2) koje se nalaze u zraku prilikom čega nastaje ozon (O3 ).

Eventualni ostatak ozona koji nije potrošen u procesu oksidacije međusobnom interakcijom vraća se u svoj prvobitni oblik, a to je kisik. Ovakvi uređaji su ekonomski i ekološki prihvatljivi, a sama investicija se vrlo brzo vraća. Nije potrebno nabavljati niti trošiti često skupa kemijska sredstva, a moguće je dezinficirati i zrak te produžiti vijek trajanja namirnica, a sve to u okruženju bez opasnih virusa i bakterija.

Godinama je zajednica javnog zdravstva govorila da je samo pitanje vremena prije nego što se ozbiljna pandemija ponovno dogodi. Posljednja kriza pokazala je da svjetski i globalni zdravstveni sustavi nisu bili spremni za COVID-19 i pitanje je hoće li se oni biti spremni boriti, a još je opasniji patogen u budućnosti.