Projekt G.E.T. STARS počeo dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija

S ciljem podizanja kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom, odnosno eno-gastro turizmu, zagrebačka Udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pokrenula je projekt G.E.T. Stars – Zvijezde vinskog turizma.

Dodjela pločica s G.E.T. Stars oznakama za prvih nekoliko vinara moslavačkog vinogorja održana je u suradnji s TZ Sisačko-moslavačke županije, Sisačko-moslavačkom Županijom i vinarima vinogorja Moslavina. Domaćin prigodne svečanosti ovog puta je bila vinarija Trdenić. Ta je vinarija u dvadesetak godina postojanja izrasla u vrlo modernu obiteljsku vinariju. Glavna perjanica njihovog podruma je, naravno, škrlet, oko kojeg se iznimno trude i imaju ga u nekoliko varijanti. Isto su tako i prezentaciju digli na visoki nivo. To što u radu vinarije sudjeluje cijela obitelj, to što konstantno uče i implementiraju nova znanja u svoj rad, garancija je njihovog uspjeha u budućnosti.

“Kad god to bude moguće, dodjelu oznaka ćemo organizirati u vinogorju na koje se ista odnosi”, u nazočnosti brojnih predstavnika medija rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik Udruge G.E.T. te objasnio da odabir Moslavine kao prvog vinogorja nije slučajan.

“To je regija koja je u vinskom turizmu najviše napredovala u zadnje vrijeme. Vrijedni Moslavci napravili su klonsku selekciju autohtone sorte Škrlet, dobili sadni materijal kakav su željeli i tražili, a onda su od sorte škrlet napravili vrlo dobro autohtono vino. Kako su u njihovoj udruzi mahom mladi vinari, tako su vrlo brzo shvatili da je vinskih turizam jedna od ključnih djelatnosti u budućnosti vinarstva.  Podigli su visoko kvalitetu svojih prezentacija, uredili kušaone te nastoje gostima pružiti maksimalni vinski doživljaj. Krenuli su i korak dalje. primjerice: Voštinić gradi bazene, kod Kezelea možete jahati, a Trdenić ima punionicu za električne automobile”, istaknuo je Stiplošek.

Ovom prilikom, pločicu G.E.T. Recommendation (Preporuka) primio je Sven Đozo ispred podruma Ilovčak; pločica s oznakom “one G.E.T Star” (jedna Zvjezdica)  dodijeljena je vinarijama Mikša i Miklaužić; pločica s oznakom “two G.E.T. Stars” (dvije Zvjezdice) dodijeljena je vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić; pločica s  oznakom “three G.E.T. Stars” (tri Zvjezdice) dodijeljena je gospodarstvu Kezele.

Uz Preporuku, jednu, dvije ili tri Zvjezdice, u G.E.T. Stars sustavu oznaka postoji i Excellence G.E.T. Star (Zvijezda izvrsnosti), za vinarije koje svoju prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj.

Ocjenjivanje se vrši prema jedinstvenom pravilniku čiji kriteriji služe kao smjernice prema kojima žiri, uz  zaključke više stručnih kontrolora iz područja turizma, etnografije i urbanizma, prema vlastitoj procjeni donosi konačnu ocjenu.

“Međutim, nakon što je vinarija zaprimila oznaku, kontrola se ne prestaje vršiti pa se dobivene oznake mogu potvrditi ili unaprijediti, ali i izgubiti. Tako ćemo osigurati da G.E.T. STARS oznake budu jamstvo za kvalitetu usluge u vinarijama.”, objašnjava Tomislav Stiplošek i dodaje: “Ono što je Michelin za restorane, to će G.E.T. STARS postati za vinarije u vinskom turizmu.”

Sve vinarije bit će uvrštene u višejezičan online vodič – katalog koji pruža mogućnost pretrage prema ključnim riječima i G.E.T. Stars oznakama. Uz takav vodič i druge komunikacijske kanale, G.E.T. Stars oznake dobivaju svoju praktičnu primjenu – one moraju biti poznate i vidljive široj publici koja će putem njih vrlo lako zaključiti o kakvoj vinariji se radi i što mogu tamo očekivati.

U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama. Zato je izuzetno važna inicijativa o zaštiti sorte škrlet koju je, unutar Udruge Škrlet pokrenulo osam moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

Škrlet bijeli autohtona je sorta Moslavine; u puno manjem obimu zastupljena je još u Pokuplju. Daje nježna ljetna vina, cvjetnih i voćnih aroma, ugodne svježine i niskih alkohola, koja se sljubljuju s laganim mediteranskim jelima u vrućim ljetnim danima. U novije vrijeme od ove sorte se proizvode vrhunska vina pa čak i pjenušci, odležana i macerirana, vina, što govori o visokoj razini tehnologije u podrumima i educiranosti, ne samo proizvođača, nego i potrošača koji pred vinare postavljaju visoke zahtjeve.

Tomislav Trdenić, predsjednik Udruge Škrlet, predstavio je pokrenutu inicijativu: “Kako bi se što bolje promoviralo vino Škrlet i regionalna prepoznatljivost Moslavine kao domovine škrleta, osnovali smo P.O. Škrlet, prvu i jedinu vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj priznatu od Ministarstva poljoprivrede koja pokreće vlastitu proizvodnju. Ove godine smo osmislili novi proizvod – Škrlet u limitiranoj seriji iz vinograda svih vinara iza jedne etikete. To je vino u kojem će se prepoznati trud, rad i kreativnost svih vinara Moslavine i koji će vinoljupcima dočarati karakterističnost terroira moslavačkog vinogorja.”