Prvi ovogodišnji kruzer pristao na Dunavu u Vukovaru

Prvi od 341 najavljenog putničkog broda u ovoj godini pristao je jutros u Vukovaru dovezavši Dunavom 175 gostiju, uglavnom iz SAD-a, koji se nalaze na putovanju od Budimpešte do Crnog mora.

“Sa zadovoljstvom možemo reći kako je iza nas jedna uspješna godina riječnog kruzinga. Prošle godine u naš grad uplovilo je 305 kruzera s 29.607 putnika, a vesele nas i najave za ovu godinu kada očekujemo više od 340 kruzera, kazao je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac, koji je goste dočekao s predstavnicima Turističke zajednice grada Vukovara.

Kaže da Vukovar ima brojne koristi od riječnog kruzinga, poput plaćanja pristojbi za pristajanje, plaćanja ulaznica u muzeje, a pozitivan utjecaj dolazak putničkih brodova ima i na ugostiteljstvo.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako prilikom posjete Vukovaru, turisti s kruzera posjećuju središte grada i njegovu baroknu cjelinu, Gradski muzej Vukovar, a od ove godine posjete su organizirane i vukovarskom vodotornju.

Kazala je kako u 2023. u turističkom smislu Vukovar očekuje puno nakon, što su se turističke aktivnosti u prošloj godini vratile u potpunosti nakon dvije prethodne pandemijske godine.

Po podacima Turističke zajednice grada Vukovara, u 2022. godini u odnosu na godinu ranije u Vukovaru je ostvareno 43,8 posto dolazaka turista više te 32,8 posto više noćenja. Ako se tome pridodaju i školske ekskurzije koje od travnja 2022. nakon pandemije ponovno dolaze u Vukovar, dolasci su povećani za 243, a noćenja za 140 posto.

U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, 2022. godine ostvareno je i pet više noćenja turista u Vukovaru. Otvoreno je devet novih smještajnih objekata te Vukovar sada raspolaže s 1054 ležajeva.

Dijeli