Rast broja Talijana na obali, veliki interes pred Ferragosto

Talijani su tijekom lipnja u Hrvatskoj zabilježili 34.247 dolazaka, uz više od 156.000 noćenja, što je šest posto više dolazaka i 22 posto više noćenja nego lani, u vrijeme kad su se obje zemlje oporavljale od prvog vala koronavirusa.

Za Talijane prava sezona počinje tek u kolovozu, kada počinje razdoblje Ferragosta u kojem većina populacije odlazi na godišnji odmor. Kakva su očekivanja od talijanskih turista otkrila je Viviana Vukelić, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji.

“Najveći se interes iskazuje za nautiku, kampove, zdravstveni turizam, otoke, ali i regije kao što su Istra, Kvarner, Zagreb i Dalmacija. Zasad bilježimo 50-ak telefonskih poziva dnevno, a puno upita stiže i putem maila. Talijani najviše pitaju za pravila ulaska u Hrvatsku, je li za ulazak dovoljna samo jedna doza cjepiva, moraju li djeca imati negativan test, mogu li slobodno proći kroz Sloveniju pri dolasku u Hrvatsku, gdje u Hrvatskoj mogu napraviti testove za povratak u Italiju, treba li prevoditi dokumente i potvrde potrebne za prelaske granica.

Stječe se dojam da su Talijani umorni od stalnih ograničenja (imali su brojne mjere u svojoj zemlji) i žele se odmoriti. U Hrvatskoj svaki gost može pronaći kutak za sebe, odnosno može se distancirati, što je izuzetno važno u doba pandemije. Na nama je da ne iznevjerimo očekivanja te da ih opravdamo, u smislu da budemo odgovorni i zajednički doprinesemo realizaciji ove izazovne turističke sezone“, izjavila je Vukelić.

Italija je jedno od najvažnijih turističkih tržišta za Hrvatsku. Prije pandemije Talijani su godišnje bili zaslužni za oko 5,5 milijuna noćenja i oko milijarde eura turističkog prihoda.