Revija Vina od davnina 13. i 14. travnja u Laubi

979

Na konferenciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, održanoj 5. travnjaa na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu, najavljena je manifestacija „Vina od davnina“, koja će biti održana 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba, te su predstavljeni šampioni ocjenjivanja autohtonih vina održanog ususret reviji.

Organizator ove jedinstvene manifestacije, revije vina autohtonih hrvatskih sorata vinove loze je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, kao partnere.

Na reviji u Laubi izlagat će više od 70 vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti koje će posjetitelji moći kušati i kupiti izravno od proizvođača, te saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Inicijativa za ovakvu hvalevrijednu promociju, ali i besplatno ocjenjivanje vina autohtonih hrvatskih sorata potekla je od stručnih savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe koji već dugi niz godina u suradnji s tisućama vinara pridonose razvoju hrvatskog vinarskog i vinogradarskog sektora.

“Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina hrvatskih autohtonih sorata“, izjavio je u ime organizatora ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek.

U sklopu revije 13. i 14. travnja u Laubi bit će organiziran zanimljiv program ispunjen radionicama kušanja i predavanjima. S namjerom povećanja količina i podizanja kakvoće vina autohtonih sorata, ali i povećanja udjela vina autohtonih sorata na tržištu, revija će na jednome mjestu okupiti znanost, struku, nadležne institucije, vinare i potrošače koji će analizirati postojeće stanje, detektirati probleme, te krenuti raditi na njihovu rješavanju.