Seoski turizam na luksuzan način: obiteljska investicija u glamping na selu

Mir i tišina na ljetovanju postali su pravi luksuz, zato je obitelj Banko u selu Banki u Istri izgradila glamping okružen prirodom i atmosferom autohtone Istre

U srcu istarskog poluotoka, kraj pitoresknog gradića Tinjan, nalazi se s vremenom gotovo netaknuto selo Banki, a u njemu već generacijama živi obitelj Banko. Prije stotinu godina, nono Giovanin i njegovi roditelji nerijetko su bili domaćini trgovačkim putnicima koji su stali odmoriti na putu prema moru. Mlađa generacija obitelji sada je iz ljubavi prema lokalnoj tradiciji i održivom razvoju, uložila u stvaranje moderne destinacije za odmor koja od ove sezone posjetiteljima pruža okruženje autentičnog istarskog seoskog života.

Održavajući prirodni krajolik netaknutim s prepoznatljivim elementima koji podsjećaju na suhozide i staze od crljenice, njihov Banki Green Istrian Village želi pružiti iskustvo suvremenog odmora u harmoniji s prirodom. Najveći adut na kojeg vlasnici računaju su mir i tišina, mogući samo ovdje, daleko od gradske vreve, iako je selo dovoljno blizu mora i jednostavno za dolazak. Smješteno je usred stare šume hrasta cera i sladuna pa su jedini zvukovi pjev ptica i šuštanje krošnji, uz povremeni pozdrav koze iz njihovog OPG-a.

“Želimo da ljudi kod nas napune baterije. Spojili smo zelenilo s komforom kućica i atraktivnih šatora te uživanja u wellnessu i lokalnoj hrani. A kada gosti požele istražiti okoliš, oko nas su biciklističke staze, jogging rute i šetnice kroz netaknutu prirodu. Ponosni smo na suradnju s lokalnim proizvođačima hrane koju planiramo intenzivirati, kao i na lokalne materijale koje smo nastojali koristiti u gradnji. Važan nam je i ekološki otisak pa smo implementirali napredni sustav za pročišćavanje vode za navodnjavanje i sanitarne potrebe”, s ponosom opisuje voditeljica kampa Paola Bellini.

Projekt se prostire na 3 hektara površine i obuhvaća mobilne kućice s vlastitim jacuzzijem i glamping šatori proizvođača Adria Home, kao i zasebne parcele za kamp kućice ili šatore. U zajedničkoj cjelini nalaze se pak veliki bazen, restoran i wellness. Pri kraju su i pripreme kućica s vlastitim grijanim bazenom, a one se mogu kupiti te koristiti kako za vlastite potrebe, tako i za iznajmljivanje. Očekivani povrat na kapital je 10 do 14 %, a brigu o iznajmljivanju preuzima tvrtka  Effectus Management & Consulting koja upravlja kampom te iza sebe ima višegodišnje iskustvo iz prethodnih sličnih projekata.

Obitelj Banko, koja je već otprije u poduzetničkim vodama, građevinarstvu i prijevozničkom biznisu, u cijeli je projekt investirala oko 6 milijuna eura, u kombinaciji vlastitog kapitala i zajma poslovne banke, a povrat investicije očekuju za 10 do 12 godina. Za uređenje prostora angažirali su lokalnog arhitekta Slavena Cetinu, dok je za brend strategiju i dizajn vizualnog identiteta bio zadužen Igor Poljanac. Trenutno zapošljavaju 15 radnika koji su, za sada, svi domaći.

Kamp će ove sezone biti otvoren do kraja studenog, s planovima za proširenje sadržaja u idućim sezonama, uključujući spomenute kućice s vlastitim bazenom, izgradnju marketa s domaćim proizvodima, dječjeg igrališta te mogućnost korištenja obiteljskog vrta s voćem, povrćem i domaćim životinjama.