Split i Dalmacija očekuju odličnu turističku sezonu, buking snažno porastao

U dosadašnjem dijelu godine Splitsko-dalmatinska županija zabilježila je 704.000 noćenja dok je lani u istom razdoblju ostvarila 304.000 noćenja. Buking je snažno skočio početkom lipnja nakon popuštanja epidemioloških mjera, a ako epidemija ostane pod kontrolom, očekuju se turističke brojke oko 20 do 30 posto slabije od rekordne 2019. godine.

“Situacija zasad izgleda jako dobro. Koncem svibnja i početkom lipnja dogodio se ogroman skok bukinga za špicu sezone, što se posebno odnosi na velike hotelske kuće. I privatni iznajmljivači trebali bi biti odlično popunjeni od konca lipnja do sredine srpnja, no dakako da je stanje različito ovisno o destinaciji“, izjavio je direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

“Nakon perioda stagnacije bukinga u veljači i ožujku, u kojem smo zbog nepovoljne epidemiološke situacije kod nas i na glavnim emitivnim tržištima primali otkazivanja za predsezonu i imali smanjen interes za glavnu sezonu, kao i zbog usporenja u odnosu na najavljenu dinamiku distribucije cjepiva, već sredinom travnja bilježimo pojačan interes za ljetovanjem u našim hotelima i destinacijama. U svibnju su tjedni ulasci novih rezervacija za glavnu sezonu dosegli nivo iz istog perioda 2019. dok u posljednja tri tjedna bilježimo rekordne ulaske novih rezervacija za našu grupaciju unatrag posljednje četiri godine”, izvijestio je direktor upravljanja prihodima Bluesun Hotelsa & Resortsa Stjepko Šošić.