Stigao je Portugizac Selection – prvo mlado vino na tržištu!

Foto: Mario Poje

U subotu, 16. listopada, u prostorima Matis Absolut Loungea u Zagrebu, u organizaciji udruge Portugizac Plešivica i Autentike i uz potporu Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, održana je svečana promocija Portugisca Selection – mladog vina iz aktualne berbe.

Vino atraktivne crveno – ljubičaste boje s plavičastim odsjajem, finih je voćnih aroma i vrlo pitko, a najbolje se slaže sa sezonskim namirnicama i jelima poput bunceka, krvavica, patke te vrućim kestenima.

Ovu sortu i robnu marku Zagrebačke županije pretežito ćete pronaći na obroncima Plešivice, u Jastrebarskom i okolnim mjestima. Prostire se na 25 hektara udruženih 17 vinarija udruge Portugizac Plešivica, dok se u cijeloj podregiji Plešivica uzgaja na 40-ak hektara.

Foto: Mario Poje

Članovi udruge Portugizac Plešivica portugizac na tržište stavljaju pod vlastitom etiketom, ali i zajedničkom naziva Portugizac Selection. „Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene“, istaknuo je tajnik udruge Željko Gregorić, koji je uz predsjednika udruge Tomu Haramiju predstavio rad i djelovanje udruge. Zajedničko grožđe vinara odvozi se u PZ Plešivicu koja proizvode 1500 do 2000 butelja Portugisca Selection. Na tržištu se nalazi po cijeni od 35 kuna.

Degustaciju su pratili i sirevi udruge malih sirara zagrebačke županije „SIREK“ koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom Zagrebačke županije. Tajnica udruge “Sirek” Anđelka Pejaković, istaknula je da se je udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove godine je portugizac u čašama uzvanika, većinom novinara, pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir – čvrstog tijesta, svjetlo žute boje, čvrste kore boje slame te bogatog, punog, zrelog okusa i arome, kojeg proizvodi obitelj Šestak.

Ispred Turističke zajednice grada Jastrebarsko, voditeljica ureda Petra Masnec, predstavila je prirodna bogatstva, atraktivne biciklističke te vinske ceste Plešivice.

Uzvanike su uvodno pozdravili i zamjenica gradonačelnika grada Jastrebarsko Nikolina Ribarić te pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

Bogati događaj upotpunjen je s poznatim domaćim i stranim skladbama, koje su maestralno izvodili harfistica Doris Karamatić i violinist Dragan Marinković.