Suho zlato Principovca: Premijerno kušanje vrhunskih vina Iločkih podruma berbe 2020

U četvrtak, 4. studenoga 2021., u otmjetnom ambijentu Hotela Academia, Iločki podrumi premijerno su predstavili vrhunska vina nove berbe 2020, i to Graševinu, Chardonnay i Traminac uz veliki novitet limitirane edicije vina najboljih berbi, Grand Collection.

Članica uprave i direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma Karmela Tancabel uvela je poslovne partnere, medije i prijatelje Iločkih podruma u priču o Suhom zlatu Principovca. Predsjednik Uprave Antonijo Kraljević pozdravio je sve prisutne, a zatim je Karmela Tancabel tradicionalno održala prezentaciju i degustaciju.

>LINIJA SUHIH VRHUNSKIH VINA

Nova berba 2020 već sada obećava mnogo budući da je možemo opisati kao jednu od ljepših i manje zahtjevnih vinogradarskih godina. Stoga su Iločki podrumi vrhunska vina ove berbe postavili za vertikalno kušanje uz bok velikim vinima njihove kolekcije.

Pokraj vrhunskih vina Graševine, Chardonnayja i Traminca, uzvanici su premijerno uživali i u Grand kolekciji. Radi se o velikim vinima, Graševini, Chardonnayju i Tramincu najboljih godišta, prikladno upakiranima u magnum boce atraktivnog dizajna i stavljena na tržište u limitiranim edicijama.

Vina su kušana sljedećim redoslijedom:

  1. Graševina vrhunska 2020
  2. Graševina Grand Collection 2018
  3. Graševina Velika Berba 2011
  4. Chardonnay vrhunski 2020
  5. Chardonnay Grand Collection 2018
  6. Traminac vrhunski 2020
  7. Traminac Grand Collection 2019

Kako bi pokazali da zlata Iločkih podruma nisu samo suha, za kraj je sačuvan poluslatki Traminac Principovac 2019. Osim oduševljenja uzvanika dobio je i prestižna priznanja prije samo nekoliko dana na natjecanju Sélections Mondiales des Vins Canada među više od 1900 prijavljenih vina iz 32 zemlje svijeta osvojio i zlatnu medalju i titulu Best of show.

Prezentacija vina prošla je interaktivno, većina se uzvanika uključila kako bi podijelili svoje dojmove o vinu i davali konkretne sugestije za određena vina Iločkih podruma.

Kao apsolutna zvijezda večeri bilo je to najnagrađivanije vino Iločkih podruma, Graševina iz berbe 2018, ovaj put u ruhu premijerno predstavljene Grand kolekcije. Da je Graševina Grand Collection 2018 uistinu veliko vino potvrđuju domaća i svjetska priznanja vinskih stručnjaka, kao što je zlatna medalja s International Wine Challengea u Londonu 2020 godine, brončana medalja s Decantera 2020, kao i šampionska titula u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina na Sabatini 2020.

U istom ruhu Grand Collectiona predstavljeni su Chardonnay iz berbe 2018 i Traminac iz berbe 2019 koji su također potvrdili svoj status velikih vina, ovaj put na nepcima uzvanika.

Ove se godine ponovno kušala i neizostavna Graševina Velika berba 2011, vino Iločkih podruma s najljepšom pričom, staro 10 godina, koje još se još uvijek uspješno razvija i ide prema svom vrhuncu.

Očekivano, uzvanici su s posebnim oduševljenjem komentirali Tramince Iločkih podruma. Od vrhunskih vina nove berbe 2020 Traminac je bez sumnje pokupio najviše pohvala kao vino koje je već sada optimalno te s odličnim potencijalom dozrijevanja u boci.

Berba 2020 s obzirom na činjenicu da je ta vinogradarska godina gotovo školski, je možda i nova 2011. No ispit vremena će tek pokazati kako će se Graševina, Chardonnay i Traminac vrhunski pokazati nekim budućim vremenima.

LINIJA SUHIH VRHUNSKIH VINA

Vina za posebne prilike!

Opis kategorije: Vrhunska suha bijela vina, dobivena od ručno ubranog grožđa s jedinstvenog vinogradarskog položaja Principovac.  Intenzivna, bogata i elegantna vina s naglašenim sortnim karakteristikama, snažnog su tijela s velikim potencijalom za čuvanje i dodatno dozrijevanje u boci. Idealna su za svečane prilike, uz fine sireve, jela od bijelog mesa, slatkovodnu i morsku ribu.

LINIJA GRAND COLLECTION

Vina za posebne i velike trenutke!

Opis kategorije: Vina naše Grand kolekcije stvaramo samo od najboljeg ručno ubranog grožđa s položaja Principovac, koji je od davnina prepoznat kao terroir za velika vina. Blagost reljefa, cjelodnevna osunčanost i povoljan utjecaj zračnih struja s Dunava, iskustvo uz inovativan pristup i posebnu brigu naših enologa ovim vinima daju jedinstven karakter, eleganciju te svjetski priznatu kvalitetu.

LINIJA PRINCIPOVAC

Vina za uživanje!

Linija poluslatkih vrhunskih vina Principovac posebna su vina koja proizvodimo u ograničenim količinama, a nastaju kasnijim branjem najzdravijeg grožđa na probranim dijelovima položaja Principovac. Vina se njeguju i odležavaju uz posebnu pažnju enologa u našem podrumu, a vrijednost istih znaju prepoznati istinski znalci i gurmani U mirisu i okusu kompleksna, snažnog tijela s dugim završetkom. Izvrstan su pratitelj odabranim, sofisticiranim i svečanim jelima, finim sirevima, suhim voćem i desertima. Vina koja nikog ne ostavljaju ravnodušnim i koja za uživanje često ne traže pratitelja u hrani.