Sve je spremno za 30. Concours Mondial de Bruxelles u Istri

Baudouin Havaux i Luka Rossi (Foto: Merlo De Graia)

Sitno se broji do najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja, koje se od 12. do 14. svibnja održava u Poreču. Ovo je do sad najveći event u organizaciji Vinistre

Više od 10 tisuća uzoraka vina iz 50 zemalja u tri dana, od 12. do 14. svibnja, ocjenjivat će 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta. U Poreču je sve spremno za najveće svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, koji ima najznačajniji utjecaj na globalnu vinsku scenu, poručeno je u zagrebačkom hotelu Esplanade na predstavljanju programa ovog iznimno cijenjenog vinskog događanja.

Natjecanje je prvi put organizirano 1994., a od 2006. mijenja lokaciju svake godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija između ostalog u švicarskom Aigleu, češkom Brnu, Luksemburgu, talijanskoj Calabriji u kojoj je prošle godine svečano objavljeno domaćinstvo Istre, pa se tako naša mala vinska regija našla u odabranom društvu.

„Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu biva sve kvalitetnijom i prepoznatljivijom među vrhunskim poznavateljima vina. Također, suvremeni turist traži autohtona i jedinstvena iskustva pri posjeti određene turističke destinacije, a upoznavanje i konzumacija izvorne lokalne hrane i vina stvara kod posjetitelja poseban doživljaj. Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje vina koja predstavljaju identitet i kulturu podneblja, od obale do kontinenta naše zemlje“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako je ovo ujedno izvrsna prilika za hrvatske vinare da u najboljem svjetlu predstave sebe, svoj rad i vrhunska vina međunarodnoj publici.

Hrvatska vinska scena zaslužuje punu pažnju

„Oduševljeni smo što naš 30. Concours Mondial de Bruxelles održavamo u Istri. U Hrvatskoj smo uz važnost obiteljskih vinarija otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Ovdje je vino sastavni dio turizma, a Concours će svojih 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s vinskom regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina. Ti će suci zasigurno postati novi ambasadori Istre, regije koju svakako vrijedi posjetiti. Surađujući s Hrvatskom, Istrom i gradom Porečom, imamo sreću raditi s predanim i strastvenim partnerima, kompetentnim profesionalcima koji dijele našu posvećenost izvrsnosti i kvaliteti“, poručio je Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa.

Veliko priznanje za Istru

Župan Istarske županije Boris Miletić rekao je kako je domaćinstvo najprestižnijeg ocjenjivanja vina u svijetu Concours Mondial de Bruxellesa iznimna čast.

„Ovo je potvrda kako smo u Istri odabrali ispravnu strategiju s fokusom na vrhunsku kvalitetu, a naše autohtone sorte, prvenstveno malvazija i teran, postali su najpoznatiji simboli istarskog poluotoka, iznimno cijenjen brend na globalnom tržištu“, istaknuo je istarski župan, a direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević dodao je kako je su istarske vinarije danas turističke atrakcije, pravi mali muzeji gastronomije.

Foto: Merlo De Graia

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić rekao je kako je ovo vinsko natjecanje koje će se u porečkoj dvorani Žatika održati tjedan dana nakon Vinistre potvrda da je Poreč postao vinski grad, kojeg prema riječima Nenada Velenika, direktora gradske turističke zajednice očekuje sjajna predsezona, a prema najavama i sezona bi mogla biti rekordna.

Ogromna promocija za Istru i Hrvatsku

„Ponosni smo što će Istra ovih dana kada se održava Concours Mondial de Bruxelles biti srce Europe te vjerujem da će to biti sjajna promotivna vinska i turistička priča o Hrvatskoj. Plava Laguna sretna je što ima priliku biti dio te sjajne priče“, rekao je u Zagrebu Emil Perdec, Food&Beverage manager Plave Lagune, poznate porečke hotelijerske kompanije, dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Predsjednik Vinistre Luka Rossi istaknuo je kako je među 350 ocjenjivača deset posto sommeliera, 12 posto trgovaca i distributera vina, 18 posto enologa, a čak 60 posto eno-gastro novinara koji će nakon posjeta Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima.

„Ovo prestižno svjetsko ocjenjivanje izravno utječe na turistički, gospodarski i vinski sektor zbog svojeg globalnog značaja, a regija u kojoj se organizira dobiva marketinšku vidljivost na globalnoj razini. Za naše goste pripremili smo atraktivne izlete s posjetom istarskim vinarijama i siguran sam da će uživati u svemu onom što će vidjeti i doživjeti“, poručio je Rossi.

Više od 150 hrvatskih autohtonih sorti

Vinistru, Istarsku županiju i Grad Poreč podržao je i izaslanik premijera Republike Hrvatske i ministrice poljoprivrede, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, čestitavši im na domaćinstvu.

„Naša mala vinska zemlja s oko 350 vinskih sorti, od čega je 150 autohtonih s 18 oznaka izvornosti, može ponuditi vrhunska vina koji smo posljednjih dvadesetak godina doveli do iznimne razine kvalitete i u njima uživaju i brojni gosti koji posjećuju Hrvatsku“, istaknuo je Majdak.

U Zagrebu su predstavljeni i ambasadori najpoznatijeg vinskog ocjenjivanja. Tako će Švicarac Pierre Thomas, Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, Španjolac Alejandro López Facorro Paadin, Nijemac Thomas Brandl i Talijan Luigi Salvo prenijeti dojmove u Istri i našoj zemlji na svojim govornim područjima.