Svečano otvoren Dalmatia Tower

Najviša građevina u Hrvatskoj, splitski Dalmatia Tower, svečano je otvoren na blagdan svetog Dujma uz spektakularan program i više od 500 uzvanika.

Premda je Dalmatia Tower službeno završen u srpnju prošle godine sada je priređena svečanost otvorenja na simboličan datum i to pod nazivom “Above all”.  Inače, toranj je visok 135 metara, a u njemu posluje AC Hotel iz portfelja najvećeg svjetskog hotelskog lanca Marriott Internationala. Također, u tornju posluje niz kompanija među kojima je i Ericsson Nikola Tesla dok u širem smislu kompleks obuhvaća i upravno središte OTP banke u Hrvatskoj.

Investitor je Josip Komar, vlasnik Westgate grupe, a objekt je projektirao arhitekt Otto Barić. CIjeli projekt dobitnik je čak dvije međunarodno važne nagrade – European Property Awards u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene te International Property Award za najbolji projekt u kategoriji razvoja.

Sudionici službenog protokola bili su uz Komara i Barića, potpredsjednik Vlade Davor Božinović, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, potpredsjednica Marriott Internationala Silvija Lovreta te predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević.

“S ovog mjesta danas mogu kazati da sam izrazito ponosan. Uspjeli smo! Izgradili smo najveći neboder u Hrvatskoj, a svi, vjerujem, znate da je to bio u građevinskom smislu dugotrajan, u birokratskom smislu iscrpljujuć te u financijskom smislu rizičan pothvat. No u Westgate grupi se nikad nismo predali. Na sve izazove odgovarali smo s još više energije i voljnog momenta. Naš naum je od prvog dana bio jasan. Željeli smo promijeniti vizuru grada Splita i biti lideri novog urbanističkog, arhitektonskog i poduzentičkog promišljanja. Stvorili smo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura i koji je oplemenio naš grad i našu domovinu”, izjavio je Josip Komar.

Ministar Božinović i veleposlanica Rayes istaknuli su pak važnost ovog projekta ocijenivši ga strateškim za Split i Hrvatsku posebno naglasivši kako je zahvaljujući američkom brendu Marriottu označen kao jedna od glavnih mostova suradnje između Hrvatske i SAD-a koja je trasirala put potpuno novom obliku turizma, glavne industrijske grane u Hrvatskoj.

Otto Barić, Tonči Glavina, Gordana Kovačević  i Silvija Lovreta složili su se da je ovim projektom ispisana moderna povijest Splita koja je savršeno spojila suvremeni minimalizam s antičkim nasljeđem grada i izdigla ga iz puke turističke priče te da je riječ o najvećem arhitektonskom projektu u desetljeću nakon Pelješkog mosta.

Uz ostale goste iz svijeta politike na ovo događanje stigli su i mnogi uglednici iz poslovnog i javnog života poput Mate Granića, Zlatka Mateše, Danka Končara, Hrvoja Čuvala, Ivana Tolja, Vicenca Blagaića, Marine Wallner, Ljube Pavasovića Viskovića, Marinke Akrap, Denisa Pavlovića, Mladena Prke, Zvonimira Mihanovića, Ante Todorića, Tomislava Šute, Davor Matijevića, Blaženka Bobana, Julija Meštrovića, Andre Krstulovića Opare….

Po završetku protokola gosti su na rooftopu uz prigodnu svečanost rezanja crvene vrpce imali priliku svjedočiti impresivnom vatrometu kojeg su zajednički pritiskom na gumb aktivirali Goran Ivanišević i Nathalie Rayes koji su proglašeni i kumovima Dalmatia Towera.

Pater Ivan Tolj blagoslovio je toranj, a zatim se na visini od 135 metara prisutnima obratio proslavljeni tenisač Goran Ivanišević.

“Napraviti ovakav projekt u Hrvatskoj, a pogotovo u Splitu koji je mentalitetom uvik kontra ravno je čudu. Moj kum i prijatelj Josip Komar u tome je uspio. Danas Split izgleda ljepše kao nikad prije. Kad sam ja bio mlad ulaz u Split nije izgledao ovako impresivno. Danas je Split svjetska turistička destinacija s nizom odličnih hotela, najjači smo u državi”, kazao je Ivanišević dodavši: “Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon jer bih se vjerojatno bacio s njega”, satiričan je bio Ivanišević, a što je izazvalo veliki smijeh kod publike.

Nakon vatrometa uslijedio je laserski show sa specijalnim svjetlosnim efektima koji je doslovno dosegnuo do svemira, a nakon čega se na krovu pojavio alpinist koji se uspeo uz fasadu tornja i pozdravio goste.

Dan nakon otvorenja preko cijelog tornja bit će i izvješena kultna navijačka zastava dugačka 130 metara koja je hrvatske nogometaše proslavila na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru.

Nakon svečanosti na krovu zabava se preselila na niže katove gdje su koncerte održali Gibonni i Mate Grgat, a među okupljenima su se posebno istaknuli Zlatko Dalić, Tonči i Vjekoslava Huljić, Marko Pecotić, Ivan Pažanin, Renata Buljan, Ivica Šurjak, Antonija Dora Pleško, Lorena Bučan, Goran Bogdan, Ivan Kustić. Leona Paraminski, Mima Karadžić, Joško Čagalj Jole, Petar Dragojević, Domenica, Anamarija Asanović, Lovre Kalinić, Kristijan Iličić i mnogi drugi.