Svečano otvorena jubilarna 30. Vinistra, simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

Foto: Merlo De Graia

Istra je danas poznata vinska regija, malvazija i teran vrhunska vina, a Vinistra je više od manifestacije, ona je istarski lifestyle, poručeno je danas na otvorenju najatraktivnije vinske izložbe u regiji na kojoj izlaže više od 85 vinara

Jubilarna 30. Vinistra, izložba vina i vinarske opreme, svečano je otvorena. Porečka Žatika nikada nije izgledala modernije – na rođendanskom izdanju manifestacije koja traje do nedjelje, 12. svibnja, predstavljen je novi vizualni identitet, izlagački prostori su usklađeni i u toplim bojama novog logotipa, koji je u obliku grozda i različitih veličina bobica simbolizira zajedništvo koje je u svom govoru istaknuo i Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

„U proteklih 30 godina naša udruga u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo i od male nepoznate vinske regije stvorili smo u svijetu prepoznatljiv brend. Ni kao udruzi ni kao manifestaciji Vinistri nije bilo lako opstati tijekom svih tih godina. Na našem putu suočavali smo se s brojnim izazovima, neke okolnosti nam nisu išle na ruku, mnogo se toga od naših početaka promijenilo na regionalnoj i globalnoj vinskoj sceni, no zahvaljujući zajedništvu i jasno zacrtanim ciljevima uspjeli smo ih riješiti. Vinistra je više od udruge. Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti!“, istaknuo je Rossi, zahvalivši članovima udruge – vinogradarima i vinarima, prethodnicima, predsjednicima udruge Vinistra – Ivici Matoševiću i Nikoli Benvenutiju, ali i svima onima koji su pomogli prije 30 godina pokrenuti ovu lijepu istarsku vinsku priču.

Vinari i uljari najbolji ambasadori Istre

Župan Istarske županije Boris Miletić tradicionalno je otvorio jubilarnu Vinistru i tom prigodom rekao kako se u Istri na području poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva napravio veliki iskorak i to najprije zahvaljujući vinogradarima i vinarima.

Foto: Merlo De Graia

„Ako je Hrvatsku od osamostaljenja najviše promovirao sport, reći ću da su naši vinogradari i uljari najbolji ambasadori Istre. Vinistra je više od manifestacije, ona je naš istarski lifestyle, ono što živimo, ono što volimo, ono što njegujemo i ono na što možemo i moramo biti ponosni, stoga nije slučajno da je prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles lani došlo baš u Žatiku“, zaključio je Miletić.

„Istarski težaci su i prije ove manifestacije radili naporno u vinogradima kako bi kasnije kroz Vinistru brendirali istarske autohtone sorte, prvenstveno malvaziju, kasnije teran, ali i momjanski muškat, danas zaštićene sorte na europskoj razini. Hrvatska na svom malom području ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih i s time se moramo ponositi. Dičite se sortama, a Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje kroz zajednički rad dati punu potporu istarskim težacima – vinogradarima i vinarima i ovoj manifestaciji“, poručio je Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede uz rođendanske čestitke.

U Poreču svi hotelski kapaciteti popunjeni

Čestitkama se pridružio i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je istaknuo kako se Vinistra od lokalne transformirala u ozbiljnu europsku i svjetsku manifestaciju omiljenu ljubiteljima vina, a direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum rekla je kako je način na koji je udruga Vinistra brendirala svoje autohtone sorte malvaziju i teran, pokazatelj u kojem smjeru trebaju ići i udruge vinara i vinogradara u ostalim dijelovima Hrvatske.

„Vinistra je brend Istre, brend Poreča“, rekao njegov gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši kako Vinistra za Poreč znači puno, tijekom manifestacije koja je u predsezoni svi su hotelski kapaciteti popunjeni, a za proslavu velike obljetnice u staroj jezgri posjetitelje također očekuje bogat program.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zahvalio je Istrijankama, Istrijanima i udruzi Vinistra na svemu što rade u promociji hrvatskog turizma.

„Vinistra je više od manifestacije, ona pridonosi isticanju identiteta Istre, ali i Hrvatske kao turističke destinacije. Vinistra je lijepa dopuna naše turističke ponude u predsezoni, a naš je cilj upravo jačanje pred i posezone kroz ovakve manifestacije“, poručio je Staničić.