Svjetski trendovi u vinima – dolaze li u Hrvatsku?

Vinski svijet je dinamičan i uvijek u pokretu, a trendovi se neprestano mijenjaju. No pravo pitanje je – dolaze li ti svjetski trendovi i u Hrvatsku, zemlju s bogatom vinskom tradicijom?

Piše: Dušan Jelić, Wine Specialist i vlasnik agencije Wines of Balkans

  • Potražnja za prirodnim i organskim vinima

Jedan od prominentnih trendova u svijetu vina je rastuća potražnja za prirodnim i organskim vinima. Potrošači postaju sve svjesniji kemikalija i dodataka prisutnih u hrani i piću, što dovodi do sve većeg interesa za vina proizvedena s minimalnom intervencijom. U Hrvatskoj, gdje je vinarska tradicija duboko ukorijenjena, raste svijest o važnosti održivih i ekološki prihvatljivih praksi. Ovakav pristup ne samo da potiče zdraviju ekološku ravnotežu u vinogradima, već također rezultira i kvalitetnijim i autentičnijim vinima. Kao rezultat toga, mnoge hrvatske vinarije prihvaćaju organsku i biodinamičku vitikulturu, proizvodeći vina koja odražavaju jedinstveni terroir regije.

  • Fokus na autohtone sorte

U eri dominacije internacionalnih sorti grožđa, raste interes za lokalne i autohotne sorte. Hrvatska s ponosom ističe svoju bogatu raznolikost, s više od 130 autohtonih sorti grožđa. Moćni Plavac Mali ili svježi i zavodljivi Pošip u dalmatinskim vinogradima očaravaju svojom snagom i dubinom dok profinjena Malvazija ili karakteristični Teran s istarskih brežuljaka osvajaju svojom svježinom i slojevitošću.

Graševina, kraljica slavonskih vinograda, dominira u pitoresknoj ravnici Slavonije svojom izvanrednom kvalitetom i raznolikošću. Hrvatska vina nude jedinstvenu paletu okusa i stilova koji su prepoznati na globalnoj razini. Revitalizacija autohtonih sorti grožđa ne samo da slavi naslijeđe i tradiciju, već pruža i priliku za očuvanje biološke raznolikosti te potiče održivost vinogradarstva i lokalnih zajednica.

  • Narančasta vina: Rastuća zvijezda

Rast popularnosti ‘narančastih vina’ označava značajan trend u svijetu vina. Ova vina, poznata i kao jantarna ili oranž vina, proizvode se od bijelog grožđa s produljenom maceracijom, što im daje složene okuse i boje slične crvenim vinima. Kontakt svježe prešanog soka s kožicom grožđa dodaje dublju boju i pojačava taninsku strukturu vina.

Tradicionalni gruzijski način proizvodnje vina, s korištenjem qvevrija zakopanih u zemlju, od ključne je važnosti za stvaranje jedinstvenih i bogatih okusom narančastih vina. Većina narančastih vina ima razdoblje kontakta s kožicom koje varira od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, što rezultira intenzivnijim i kompleksnijim okusom. Ovaj prirodni pristup proizvodnji često podrazumijeva minimalnu intervenciju i ograničenu uporabu aditiva ili konzervansa.

  • Utjecaj tehnologije na vinsku industriju

Moramo istaknuti i utjecaj tehnologije na vinsku industriju, što postaje ključno u današnjem digitalnom dobu. Digitalni marketing, e-commerce platforme i društvene mreže sve su važniji kanali za promociju vina i dosezanje novih potrošača. Vinari u Hrvatskoj sve više prepoznaju važnost prisutnosti na online tržištu te aktivno koriste digitalne alate za promociju svojih proizvoda.

Kroz online prisutnost, vinari imaju mogućnost ne samo promovirati svoje proizvode široj publici, već i izgraditi dublju vezu s potrošačima putem interaktivnih sadržaja, edukativnih materijala te direktnog komuniciranja. Osim toga, e-commerce platforme omogućuju vinarijama prodaju svojih proizvoda izravno potrošačima, što dodatno povećava dostupnost i vidljivost njihovih vina na tržištu. Vinska industrija u Hrvatskoj se uspješno prilagođava novim tehnološkim trendovima kako bi ostala konkurentna.

  • Vinska priča: Poveznica s dušom i tradicijom vinogradarstva

Izuzetno je primjetan rast potražnje za ‘vinskom pričom’. Sve više ljubitelja vina žudi za dubljim uvidom u podrijetlo svake boce, vinogradarske tradicije koje stoje iza nje te priču koja je čini posebnom. Ovaj trend pruža izvanrednu priliku hrvatskim vinarima da istaknu svoju jedinstvenu priču koja seže duboko u povijest vinogradarstva, privlačeći tako pozornost i očaravajući ljubitelje vina diljem svijeta.

Umjesto samo vina, kupci žele iskustvo koje će ih povezati s vinogradom, vinarijom i ljudima iza svake boce te stvoriti dublju emocionalnu vezu s proizvodom koji uživaju. Stoga je ključno da hrvatski vinari ne samo da proizvode izvanredna vina, već i da ispričaju priču koja će ostaviti neizbrisiv trag u srcima i umovima svakog ljubitelja vina koji se susretne s njihovim vinom.

Hrvatska – nova zvijezda na globalnoj vinskoj mapi

Svjetski trendovi u vinima ne samo da oblikuju današnju vinsku industriju, već i postavljaju temelje za budućnost. Hrvatska, sa svojom izuzetnom vinskom baštinom i raznolikošću autohtonih sorti grožđa, ima priliku postati ključni igrač na globalnoj vinskoj sceni.

Kroz usvajanje inovacija, prilagođavanje promjenama i neprestano ulaganje u svoj brend, hrvatski vinari mogu ostati relevantni u ovom dinamičnom svijetu vina. Svaka čaša hrvatskog vina nosi priču, tradiciju i bogatstvo regije, privlačeći ljubitelje vina diljem svijeta da temeljito istraže sve što hrvatska vinska scena ima za ponuditi.

Utjecaj klimatskih promjena na kvalitetu i spremnost svježih vina

Klimatske promjene duboko utječu na kvalitetu i spremnost svježih vina. Negativni efekti obuhvaćaju varijacije u temperaturi i oborinama koje mogu poremetiti osjetljivu ravnotežu između šećera i kiselina u grožđu. Tada nastaju vina koja ne isporučuju očekivanu harmoniju i kompleksnost okusa. Ipak, važno je istaknuti da u nekim područjima blage klimatske promjene mogu produžiti sezonu rasta, pružajući grožđu priliku za postizanje optimalne zrelosti.

Ovo rezultira vinima s bogatijim aromama i izražajnijom strukturom, dodajući dubinu i zadovoljstvo u čaši. Ekstremni vremenski uvjeti, poput suše ili poplava, imaju potencijal ozbiljno narušiti vinograde i smanjiti prinos, što je izazov s kojim se vinogradari moraju suočiti. No kako bismo osigurali dugoročnu održivost vinogradarstva, nužno je pažljivo upravljati ovim promjenama i brzo se prilagoditi novim uvjetima koji se javljaju.

Je li 2023. vinogradarska godina povoljna za potrebe hrvatskog ugostiteljstva?

Prošla vinogradarska godina predstavljala je mješavinu izazova i prilika za hrvatsko ugostiteljstvo. Hrvatski vinogradari suočili su se s izazovnom godinom zbog vremenskih neprilika koje su pogodile mnoge nasade, posebno u ekološkoj proizvodnji. Obilne kiše i olujna nevremena donijele su probleme diljem zemlje, naročito u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju, uz snažne vjetrove i pojave bolesti kao što je plamenjača.

Iako su neka područja doživjela ekstremne vremenske uvjete koji su mogli utjecati na prinos i kvalitetu grožđa, druge su regije imale povoljne uvjete za uzgoj. Raznolikost mikroklimatskih uvjeta diljem Hrvatske pridonijela je varijaciji rezultata u različitim vinogradarskim regijama. Kvalitetu grožđa određuje idealna lokacija i sastav tla dok je sustav navodnjavanja, gdje je to potrebno, ključan za stabilan prinos i vrhunsku kvalitetu grožđa.

S pravim poznavanjem tržišta i odabirom vina koje odgovara različitim ukusima i preferencijama, vinogradarska godina 2023. mogla bi biti izuzetno povoljna za hrvatsko ugostiteljstvo. Suradnja ugostitelja s lokalnim vinarijama ključna je za pronalazak najboljih vinskih opcija, iskorištavajući bogatstvo vina koje Hrvatska nudi.