Turističke kompanije apeliraju: Hrvatska mora ostati zelena!

U Poreču je održana zajednička sjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge turizma (HUT) i Izvršnog odbora HUP – udruge ugostiteljstva i turizma na kojoj su sudjelovali predsjednici uprava najvećih hrvatskih turističkih kompanija. Glavne teme sastanka bile su tijek turističke sezone te ključni izazovi koji se javljaju u provedbi.

Trenutno stanje popunjenosti i najave za daljnji tijek sezone od strane svih sudionika ocijenjeno je vrlo dobrim, uz značajnije razlike koje se javljaju u popunjenosti između pretežito auto destinacija na sjevernom i srednjem dijelu naše obale, te juga zemlje kao izuzetno ovisnog o avio prijevozu.

Kao ključni izazovi u dobroj provedbi tekuće sezone istaknute su četiri teme: očuvanje dobre epidemiološke situacije u zemlji, zapošljavanje djelatnika u turizmu, nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta te epidemiološke preporuke za funkcioniranje ugostiteljskih objekata.

Velika okupljanja mogla bi ugroziti epidemiološku situaciju

Najvažniji uvjet za bilo kakav turistički promet je povoljna epidemiološka situacija koju treba zadržati pod svaku cijenu. Ako uspijemo zadržati dobru epidemiološku situaciju, imamo šanse da u postojećim okolnostima odradimo odličnu sezonu. No, vidimo što se zbiva u ostalim mediteranskim zemljama, od Portugala, Španjolske i Grčke, i to nam daje razlog za povećanje opreza. Znamo što nam se dogodilo prošle godine i nadamo se da smo naučili nešto na tom slučaju budući da nam je sezona naprasno prekinuta 15. kolovoza. Prema iskustvima drugih mediteranskih zemalja vidljivo je da su velika okupljanja izvor problema te stoga apeliramo da budemo maksimalno oprezni i, ako treba, restriktivni, a sve s ciljem da omogućimo što duže trajanje turističke sezone. Ponovno naprasno prekidanje sezone donijelo bi izrazito loše efekte s puno težim posljedicama za turistički sektor nego lani, poručuje direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Turistički sektor snažno promiče važnost cijepljenja

Turistički sektor kontinuirano promiče važnost cijepljenja te su djelatnici hotelskog sektora procijepljeni značajno iznad prosjeka RH. Snažno podržavamo sve napore Vlade da se što više građana cijepi i dobrodošle su mjere kojima će se povećati opća procijepljenost. S druge strane, potpore za očuvanje radnih mjesta presudne su za početak oporavka sektora i kvalitetnu pripremu iduće turističke godine te očekujemo da će se njihova primjena nastaviti prema aktualnom modelu koji se pokazao efikasnim.

Kako poslodavci nemaju izravne mogućnosti utjecaja na odluke svojih radnika, ne vidimo da će povezivanje  potpora s cijepljenjem, odnosno EU digitalnom COVID potvrdom dovesti do značajnijeg povećanja procijepljenosti te se nadamo nastavku dijaloga s ciljem pronalaska prikladnijih rješenja.

Raspravljana je i tema nedostatka radne snage te je zaključeno da nužno i hitno treba mijenjati postojeći sustav koji nije primjeren promptnom reagiranju kretanja tržišta rada. Postojeće epidemiološke mjere koje se tiču rada hotela i restorana treba mijenjati te ih što prije prilagoditi aktualnoj epidemiološkoj situaciji.