U Dubrovniku počelo cijepljenje turističkih djelatnika

Organizirano cijepljenje turističkih djelatnika počelo je danas u Dubrovniku, na punktu u dubrovačkoj sportskoj dvorani, a do kraja dana cijepit će se oko 430 osoba. Punkt je obišla ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je izjavila kako je Dubrovnik izabran za početak cijepljenja zbog svojega značaja kao turističkog odredišta.

“Projektom ‘Safe stay in Croatia’ razvili smo sve standarde. Šaljemo gostima poruku sigurnosti pa je važno da se turistički djelatnici odazovu u što većem broju“, rekla je Brnjac. Dodala je kako se cijepljenje nastavlja organizirano i po ostalim županijama jer su turistički djelatnici prioritet. Očekuje da svi koji iskažu želju budu procijepljeni prije početka sezone. Napomenula je kako je 70 posto turističkih djelatnika pokazalo interes za cijepljenje.

“Svakako očekujemo veći odaziv jer su turistički djelatnici u izravnom kontaktu s gostima, a i važno nam je smanjiti mogućnost stvaranja žarišta. Uz to, gosti će u odabiru destinacije gledati stanje procijepljenosti”, kazala je Brnjac. Vlada će osigurati antigenske testove za goste, uz simboličnu cijenu, a na nama je da se pridržavamo epidemioloških mjera, najavila je.

Cijepit će se i privatni iznajmljivači

Bitno je da punktovi za testiranje budu raspoređeni ne samo u zračnim lukama i na graničnim prijelazima već i u marinama te drugim mjestima, gdje će biti jasno dostupni gostima. Brnjac je poručila kako će se, u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u akciji procjepljivanja voditi računa i o privatnim iznajmljivačima.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izrazio je zadovoljstvo što je baš Dubrovnik izabran za početak cijepljenja turističkih djelatnika.

“Dubrovnik po svojoj važnosti to zaslužuje, a također jer smo najteže pogođeni koronakrizom. Šire dubrovačko područje je u 2020. zabilježilo pad za više od 80 posto u turističkim rezultatima nego godinu ranije”, podsjetio je Dobroslavić, dodavši kako krajnji jug Hrvatske bilježi odličan odaziv na cijepljenje.

“Ovim ćemo ubrzati cijepljenje ukupnog stanovništva. Ljudi su svjesni da je cijepljenje najbolja prevencija bolesti”, kazao je te pozvao sve građane da se odazovu kako bi stvorili epidemiološku situaciju koja će biti uvjet dobre pripreme glavne turističke sezone.

“I dalje vjerujemo da možemo ostvariti 60 do 70 posto rezultata iz 2019. godine, iako smo svjesni da to ovisi i o stanju u emitivnim zemljama”, rekao je Dobroslavić.