U Hrvatskoj u studenome 10 tisuća gostiju

237

Prema podacima HTZ-a, u Hrvatskoj boravi oko deset tisuća gostiju, od čega šest tisuća stranih, a s obzirom na okolnosti i ograničenja u međunarodnim putovanjima, u prosincu se za sada ne očekuje značajniji turistički promet, iako će neki hoteli, kampovi i objekti u domaćinstvu raditi. Najviše turista trenutno je u Zagrebu, na Viru, u Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli.

Prema podacima iz sustava eVisitor, od početka ove godine do kraja studenoga u Hrvatskoj je registrirano boravilo 7,7 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 54 milijuna noćenja, što je 50 posto od rezultata u istom razdoblju 2019. godine. Domaćih turista bilo je 1,6 milijuna, a njihovih noćenja 11,2 milijuna, čime su na drugom mjestu među svim nacijama, iza prvih Nijemaca. Nakon Nijemaca, među stranim turistima po ostvarenim noćenjima slijede Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci.

Po vrstama smještajnih objekata, najviše noćenja bilo je u 11 mjeseci u objektima u domaćinstvu, oko 22 milijuna, zatim u kampovima oko 8,8 milijuna, a u hotelima oko sedam milijuna.

Po županijama, najviše je noćenja ostvareno u Istarskoj te Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, dok su destinacije po ostvarenim noćenjima Vir, kojeg slijede Rovinj, Medulin, Poreč, Mali Lošinj, Crikvenica i Umag.

Samo u studenome u Hrvatskoj je bilo 94 tisuće turista i 470 tisuća noćenja, što je 46 posto od prošlogodišnjeg rezultata u istom mjesecu. Domaćih je bilo 59 tisuća turista i ostvarili su 229 tisuća noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u domaćinstvima, oko 150 tisuća te u hotelima oko 120 tisuća.