U Istri otvoreno 30. izdanje vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles

Foto: Merlo de Graia

U Poreč stiglo 320 ocjenjivača iz 50 zemalja, ocjenjuje se više od 7,5 tisuća vina među kojima 220 hrvatskih. Vinistra za sudionike pripremila sjajan popratni program

Najprestižnije svjetskog natjecanje Concours Mondial de Bruxelles u Istri je okupio 320 ocjenjivača iz čak 50 zemalja koji će do nedjelje, 14. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika ocijeniti 7.504 vina, među kojima je više od 220 uzoraka iz Hrvatske.

„Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku i Istru. Istra je mala vinska regija s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada. Vjerujem kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama“, rekao je na ceremoniji otvorenja u dvorani Žatika Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre koja se punu godinu pripremala za ovo jedinstveno domaćinstvo i za sudionike ocjenjivanja pripremila sjajan program kako bi doživjeli najljepše što Istra nudi.

Foto: Merlo de Graia

„Biti domaćinom jednog od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina za sve nas je velika čast i ponos. Puno je asocijacija koje se vežu uz Istru, a jedna od njih je svakako vino, kao i bogata eno-gastronomska ponuda, koja je, nakon prirodnih ljepota, drugi po redu motiv dolaska brojnih gostiju u naše krajeve. Vino je još u antičkim vremenima igralo važnu ulogu u Istri, koja je danas naširoko poznata po svojim vinogradima, vinskim cestama i podrumima, te iznimnoj kvaliteti vina. Kao što uvijek ističem, premali smo da bismo bili prosječni i zato težimo izvrsnosti u svemu što radimo, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i u ovoj našoj vinskoj priči“, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Promocija hrvatskog turizma

Zadovoljstvo domaćinstvom nije krio ni Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice istaknuvši kako su se Poreč i Istra našli u prestižnom društvu destinacija koje imaju priliku ugostiti jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina.

„Hrvatska je idealan domaćin ovog događanja ponajprije zbog svoje duge tradicije proizvodnje vina koja ujedno predstavlja identitet i kulturu naših brojnih regija, od obale do kontinenta naše zemlje. Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnijom i prepoznatljivom među vrhunskim poznavateljima vina“, rekao je Staničić.

Foto: Merlo de Graia

Dobrodošlicu ocjenjivačima i predstavnicima Concours Mondial de Bruxellesa poželio je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, a Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune, dugogodišnjeg partnera Vinistre rekao je kako mu je iznimno drago da se ovo događanje odvija u predsezoni, jer i u ovoj turističkoj tvrtki gostima daju vrhunski doživljaj tijekom čitave godine.

Veliko priznanje istarskim i hrvatskim vinima

Izbor Istre za jubilarno 30. izdanje Concours Mondial de Bruxellesa veliko je priznanje istarskim i hrvatskim vinima, a predsjednik ocjenjivanja Baudouin Havaux potvrdio je zadovoljstvo odabirom ovogodišnje destinacije.

„Iznimno smo sretni što se jubilarni 30. Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri. Cilj ovog ocjenjivanja je odražavanje trendova na tržištu, a Hrvatska je zemlja s dugom poviješću i s rastućim potencijalom u svijetu vina. Više nego ikad prije vino je postalo integralni dio turizma, a ocjenjivanje će ocjenjivače upoznati s najljepšim dijelovima ove vinske regije u kojoj se kombiniraju impresivni krajolici, vrhunska kuhinja i kvalitetna vina“, istaknuo je Havaux.

Svako izdanje Concours Mondial de Bruxellesa je jedinstveno. U prosjeku se tijekom tri dana ocjenjivanja otvori više od 10 tisuća boca iz čitavog svijeta, njegova neovisnost, strogi proces selekcije i implementirani protokol kušanja pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina.