U Slavoniji i Podravini otkrili smo zelenu oazu za ljubitelje adrenalina, outdoora i kupanja

Jezero Hercegovac (Foto: TZ grada Orahovice)

Novim projektom uređenja Turističko-rekreacijskog centra u Orahovici, Virovitičko-podravska županija dobit će atraktivnu zelenu rivijeru u srcu Parka prirode Papuk

S dva jezera okružena šumom Parka prirode i UNESCO-va svjetskog geoparka Papuk, Orahovica je atraktivna svim ljubiteljima outdoor aktivnosti. Tu možete uživati u šetnjama, biciklizmu, planinarenju, istraživanju bogate povijesne baštine…

Jezera se nalaze na pet minuta vožnje ili tridesetak minuta lagane šetnje od gradskog središta, iznad njih se nadvila velebna srednjovjekovna utvrda Ružica grad, a udaljena su nekoliko stotina metara zračne linije jedno od drugog. Ono umjetno, koje jednostavno nazivaju Jezero, omiljeno je kupalište Slavonaca, a drugo Hercegovac, prirodni je fenomen.

Voda iz papučkih izvora

Nastalo 1961. kad se gradio nasip, Jezero se puni vodom iz papučkih izvora, površina mu je nešto veća od 1,5 hektara, dugo je 208 metara, a najveća dubina je kod skakaonice i iznosi devet metara. Obala je uređena šetnica na kojoj uvijek ima rekreativaca. Generacije Slavonaca na njemu su naučile plivati pa nije ni čudo da ga mnogi nazivaju „slavonskim morem“.

Plavo jezero kod kurije

Zbog modre boje jezero Hercegovac naziva se još i Plavo jezero. Ovaj je prirodni fenomen nastao na mjestu iskopa kamena tvrtke Radlovac. Površina mu je oko tri hektara, dubina dvadesetak metara. Kad krenete prema njemu, proći ćete pokraj ostataka profane građevine iz vremena kasne gotike, kurije Hercegovac.

Papučki mitovi i legende (Foto: Hrvoje Jurić)

Pretpostavlja se da je građena u vremenu Ružice grada, no nije utvrđeno je li ona bila ladanjsko imanje ili je služila kao skladište.

Novi Turističko-rekreacijski centar

Oba jezera i Ružica grad uređuju se u sklopu projekta izgradnje i opremanja Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad” koji će kod kupališta imati multimedijalni Edukativni centar Orahovica – Škola u prirodi sa smještajnim kapacitetima, sportske terene, dječja igralište i šetnice, a već je izgrađeno 14 bungalova, dok će kod Hercegovca biti adrenalinski park sa ziplineom preko jezera.

Projekt je vrijedan 10,8 milijuna eura, a prepoznala ga je i Europska unija sufinancirajući ga s više od devet milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Novim projektom destinacija Slavonija i Podravina dobit će zelenu rivijeru atraktivnu u svakom dijelu godine.