Udruga Vinistra predstavila vrhunska vina na pulskom Sajmu knjige

Foto: Sanjam knjigu

Vinistra još jednom hrabro izišla iz okvira i potvrdila da je vino sastavni dio kulture. Vinske teme potakle su sjajne rasprave o kulturnom identitetu Istre

Da je vino najbolje društvo uz knjigu dokazao je to i 29. Sa(n)jam knige u Istri koji je ove nedjelje završio u Puli. Vinu i Istri bio je posvećen program Histrokozmos – takozvani sajam unutar sajma, a rasprave o preplitanju „čudnovatog“ karaktera Istre kao svojevrsnog malog kontinenta s velikim svijetom pratile su degustacije vina priznatih istarskih vinara u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom.

Članovi udruge Vinistra, njih 23, izlagalo je u pop-up Vinoteci Vinistre, a u programskom dijelu na Sajmu knjiga sudjelovali su poznati vinari Klaudio Tomaz, Peter Poletti, Ivica Matošević, Gianfranco Kozlović, Milan Budinski, Josip Barišić iz Agrolaguna, Klaudio Ipša, Nikola Benvenuti, Stiven Valenta i Luka Rossi.

„Nedavno je otišao Franko Lukež, bonvivan i veliki poznavatelj istarskih vina i gastronomije, a mi smo za početak Histrokozmosa odabrali Frankov mikrokozmos vezan uz vino. Njegova duboko promišljena, iskonska, autentična, a svjetska priča o vinu i Istri polazište je oko kojeg Histrokozmos stvara novu sagu – Sagu o vinu“, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.

Mens Sana in Malvasia Istriana

Posebno je zanimljiv bio panel Mens Sana in Malvasia Istriana u sklopu kojeg su književnik i novinar Boris Dežulović te vinari Ivica Matošević i Gianfranco Kozlović razgovarali o tome je li za dobru književnost zaslužno dobro ili loše vino, kakva je razlika između Dalmatinaca i Istrijana kada je u pitanju vinarstvo, kako se razvila istarska vinska scena i kako je malvazija postala svjetsko vino.

Foto: Sanjam knjigu

„Književnost ne nastaje nakon ručka od tri slijeda i tri stotine eura u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, i tri kratka znalačka gutljaja vina iz arhivske boce od tri hiljade eura: književnost nastaje u svo stalo vrijeme, na svim stalim mjestima i na sve ostale načine: ukratko, bilo kada, bilo gdje i bilo kako“, istaknuo je Dežulović.

Knjiga i vino savršen spoj

Vinar Matošević naglasio je kako je oduvijek vjerovao u uspjeh malvazije. „Na fakultetu smo učili o osnovnim kvalitetama vina u Hrvata koje su bile vezane uz Dalmaciju i Slavoniju. Učili su nas i da od malvazije ne možeš napraviti visokokvalitetno vino. Uvijek je tu bilo rivaliteta, ali svaki teritorij može napraviti vrhunski stvar. U tom smislu Istra ima svoju malvaziju.“

Foto: Sanjam knjigu

Posljednjeg dana Sajma knjige predsjednik Vinistre Luka Rossi rekao je kako se jedino zajedništvom mogu postići visoki ciljevi te se zahvalio svim istarskim vinarima koji su sudjelovali u 30 godina izgradnje modernog istarskog vinarstva.

„I ovog puta se pokazalo koliko je važno povezivanje kuture, umjetnosti, turizma i vinarstva, a Vinistra će svakako i u budućnosti podržavati ovakve inicijative“, zaključila je Sanja Brnobić, voditeljica marketinga Vinistre te za iduću godinu najavila jubilarnu 30. Vinistru koja se od 10. do 12. svibnja tradicionalno održava u porečkoj dvorani Žatika.