Unica Kabola iz 2019. najbolja malvazija istarska na Decanteru

Foto: arhiva Kabola

Zlato s prestižnog Decantera i 96 bodova za iznimnu Kabolinu Unicu tek je jedno u nizu priznanja koja su ovog proljeća stigla na prekrasno imanje u Kanedolu

S osvojenih 96 bodova Unica Malvazija berbe 2019., poznate istarske vinarije Kabola, osvojila je zlatnu medalju i najbolje je ocijenjena malvazija istarska na prestižnom Decanteru.

Ovo iznimno suho vino odlične svježine i prekrasne slamnato-žute boje sa zlatnim obrisima, zavest će vas mirisom zrele kruške s notama suhe trave, suhih badema i smokve i punim tijelom. Mineralno, odlično izbalansirano, na aftertasteu osjeti se maslac i fini gorkasti okus bagrema. Toplo je, intenzivno, za uživanje…

„Osvojeno zlato na Decanterovom natjecanju još je jedna potvrda kvalitete naših vina. Nagrade poput ove vesele, ali i potiču i obvezuju da budemo još bolji“, rekao je Marino Markežić, vlasnik ove prekrasne obiteljske vinarije u Kanedolu pored Momjana, prve koja je u Istri uvela principe ekološke proizvodnje pa sva njezina vina i maslinova ulja imaju i bio certifikat.

Na ovogodišnjem Decanteru srebrom su se okrunila još dva vina ove vinarije – Amfora Malvazija Kabola berbe 2019. i prvi Muškat Momjanski Kabola također odležan u amforama iz 2020. Ovo je drugo srebro ovog proljeća za ovaj iznimni Muškat momjanski, jedno je već stiglo s prestižnog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelless koji se ove godine prvi put održavao u Hrvatskoj i to u Poreču, a na tom ocjenjivanju srebro je dobila i Amfora Malvazija Kabola berbe 2020.

Marino Markežić prvi je u Hrvatskoj na svom prekrasnom imanju u Kanedolu započeo s odležavanjem u amforama, pa su ova vina kruna njegova rada. Kroz produženu fermentaciju u amforama dobila su sasvim novu dimenziju i pokazala svoju plemenitost.

Srebrom nagrađeni Muškat Momjanski Kabola prvo je vino ove sorte koje je tako odležavalo, a na taj iskorak u vinariji su se odlučili 2021., nakon sjajnih terana i malvazija odležanih u amforama. Muškat momjanski iznimna je istarska sorta s dugom poviješću njegovanja na sjeverozapadu Istre, a prije nekoliko godina dobila je europsku oznaku izvornosti. Obitelj Marina Markežića još uvijek u arhivi čuva bocu Momjanskog muškata iz 1891. koja označava njihovu višestoljetnu tradiciju u proizvodnji vina.