Valamar Riviera očekuje oporavak poslovanja na 85% u odnosu na 2019.

Prema izvještaju o poslovanju u prvih devet mjeseci 2021. godine, Valamar Riviera ostvarila je značajan oporavak turističkog poslovanja u odnosu na kriznu 2020. godinu. Ostvarena operativna dobit (EBITDA) u prvih devet mjeseci 2021. godine je dosegla razinu od 93% pretkrizne 2019. godine, a poslovni prihodi u istom razdoblju iznose 1,5 milijardi kuna, odnosno 75% realizacije u 2019. godini.

Dok su prva dva tromjesečja 2021. godine i dalje bila pod izraženim utjecajem pandemije COVID-19 i restrikcijama putovanja, treće tromjesečje bilježi normalizaciju turističkog poslovanja u gotovo svim destinacijama. Ukupan broj noćenja u prvih devet mjeseci dosegnuo je 75% istog razdoblja 2019. godine,  uz realizirano povećanje prosječne cijene od 7%. Najveći broj Valamarovih hotela otvoreno je u lipnju, a uobičajena popunjenost visoke sezone dosegnuta je sredinom srpnja. S obzirom na visoku potražnju u vrhu ljetne sezone, Valamar je u sjevernim destinacijama postigao odlične rezultate u trećem kvartalu, osobito u kampovima gdje je ostvareno 15% više prihoda nego 2019. godine i premium segmentu hotela i ljetovališta gdje je ostvaren 10% veći prihod nego 2019. godine.  S druge strane, u prvih devet mjeseci ove godine nije postignut značajniji oporavak poslovanja u destinaciji Dubrovnik i turističkim objektima 2* i 3*.

U 2021. godini Valamar Riviera očekuje ostvariti operativnu dobit (EBITDA) u rasponu od 635 milijuna kuna do 652 milijuna kuna, odnosno 83% do 85% od ostvarenja 2019. godine kao rezultat poduzetih mjera štednje u prvom dijelu godine te snažnog oporavka poslovanja tijekom ljetne sezone. Procjenjuje se da će konsolidirani prihodi za 2021. godinu doseći 1.625 do 1.655 milijuna kuna odnosno oko 75% realizacije 2019. godine. Iako su očekivani financijski rezultati za 2021. godinu pozitivni, treba naglasiti da u najvećem dijelu neće nadoknaditi neto gubitak od 359 milijuna kuna iz 2020. godine. Nastavak normalizacije turističkog poslovanja očekuje se tijekom 2022. i 2023. godine.

Valamar je kroz razdoblje krize nastavio s razvojem poslovanja  i turističkih proizvoda. Finaliziran je Istra Premium Camping Resort 5*, najveći projekt razvoja kampova u Hrvatskoj u vrijednosti ulaganja od 455 milijuna kuna. Uspješno su završene investicije u Valamar Parentino hotelu u Poreču i Valamar Meteor hotelu u Makarskoj usmjereni na ponudu i usluge za obiteljski odmor. Na otoku Hvaru otvoren je prvi lifestyle hotel [PLACES] by Valamar orijentiran na YZ generaciju, te je započeta izgradnja novog koncepta potpuno održivog Valamar eko ljetovališta za odmor obitelji, uz poštivanje najviših standarda zelene gradnje, korištenja obnovljivih izvora energije i visoke razine energetske učinkovitosti.

Osim toga, u 2021. godini proširene su strateške suradnje s mirovinskim fondovima. Valamar je s AZ mirovinskim fondovima dogovorio drugu fazu dokapitalizacije Imperial Riviere vrijednu 690 milijuna kuna s ciljem daljnjeg razvoja turističkog portfelja u Dubrovniku, Makarskoj te na otoku Rabu, te je zajedno s PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima započeo ciklus ulaganja u Starom gradu na otoku Hvaru u vrijednosti od 300 milijuna kuna.

Za vrijeme krize Valamar je uz podršku socijalnih partnera i mjera Vlade očuvao sva radna mjesta što je ove godine omogućilo realizaciju solidne turističke sezone. Međutim, koronakriza će i dalje imati snažan utjecaj na turističko poslovanje i gospodarstvo u 2022. godini.

„Naredna turistička godina će i dalje biti pod snažnim utjecajem krize posebno zbog poremećaja na tržištu rada, avio prijevoza te nabave roba i usluga. Hrvatska je najbliža mediteranska destinacija značajnom dijelu Europe, te ima mogućnost krizu pretvoriti u priliku. Kako bi se to ostvarilo, nužno je već sada započeti s pripremom turističke sezone, osobito po pitanju zapošljavanja, edukacije djelatnika te pokretanja investicija,“ istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.