Valamar Riviera udvostručila prihode u odnosu na prošlu godinu

U prvih šest mjeseci ove godine Valamar Riviera je ostvarila 291 milijuna kuna ukupnih prihoda, čime je više nego udvostručila prihode u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Istovremeno je ostvarena pozitivna operativna dobit na razini 19,6 milijuna kuna što predstavlja rast u odnosu na 2020. godinu, ali je i 67 milijuna kuna manja nego u pred-kriznoj 2019. godini.

Ostvareni rast prihoda rezultat je popuštanja restrikcija za putovanja, visoke potražnje s ključnih tržišta, dobre pripreme sezone, otvaranja većine objekata u lipnju  te značajnih ulaganja u portfelj u prethodnim godinama. Unatoč i dalje izraženom utjecaju pandemije Covid-19, značajno poboljšanje operativne dobiti u odnosu na 2020. godinu ostvareno je općom racionalizacijom poslovanja i poduzetim internim mjerama štednje, kao i nastavkom primjene uvođenjem „Pauza, Restart“ programa usvojenog u travnju 2020. godine te daljnjim korištenjem mjera potpore Vlade RH za očuvanje radnih mjesta.

Valamar je u 2021. uspješno dovršio nekoliko većih investicija, uključujući završetak obnove i dogradnje Valamar Parentino Hotela u Poreču, Valamar Meteor Hotel u Makarskoj te otvorenje prvog hotela pod novim lifestyle brendom, pod nazivom HVAR [PLACESHOTEL] by Valamar u Starom Gradu na otoku Hvaru , dok je Istra Premium Camping Resort by Valamar u Funtani kraj Poreča dodatno oplemenjen novim sadržajima za luksuzno kampiranje.

Valamar je u dogovoru sa sindikatima za ovu sezonu dogovorio novčane nagrade vrijedne do 3.500 kuna neto za stalne i sezonske djelatnike ovisno o mjesecima rada, od čega je 1.300 kuna  već isplaćeno kao nagrada za uspješno otvaranje sezone u otežanim uvjetima.

U dogovoru sa socijalnim partnerima, Valamar će za mjesec srpanj isplatiti dodatnu nagradu od 1.200 kuna, a dogovorena je i posebna nagrada u rujnu za sve sezonske djelatnike koji su zaposleni nakon 1. lipnja u iznosu od daljnjih 1.000 kuna. Djelatnici koji se ističu svojim radom i rezultatima u Valamaru mogu biti dodatno nagrađeni u iznosu do 1.000 kuna mjesečno. Kao i svake godine, Valamar jamstvo garantira minimalnih 5.000 kn neto primanja za sve djelatnike koji odrade puni kalendarski mjesec.

Valamar je u srpnju 2021. ostvario oko 90% prihoda pansiona realiziranih u istom mjesecu 2019. godine, što zajedno s polugodišnjim rezultatima ukazuje na započet oporavak u turizmu. Pritom su Istra i sjeverne jadranske destinacije u srpnju ostvarile rezultat sličan onome iz 2019. godine, dok Dubrovnik i južne destinacije i dalje zaostaju. Trend rezervacija za kolovoz poboljšava se u južnim destinacijama, a na sjeveru gotovo doseže 2019. godinu.

Razina neizvjesnosti za poslovne rezultate 2021. i dalje je visoka zbog nesigurnosti oko daljnjeg razvoja pandemije u Europi i generalno niske procijepljenosti u Hrvatskoj. Očekujemo da će turistički sektor i dalje biti pod utjecajem krize u nastavku 2021. godine, dok se povratak  redovnom poslovanju očekuje u 2022. i 2023. godini.