Valamar u 2021. ostvario operativnu dobit na razini 84% iz pretkrizne 2019.

Prema danas objavljenom godišnjem financijskom izvješću, Valamar Riviera je u 2021. godini ostvarila poslovne prihode od 1,6 milijardi kuna, odnosno 74% realizacije u 2019. godini. Ostvarena operativna dobit (EBITDA) dosegla je u 2021. razinu od 84% pretkrizne 2019. godine.

Valamar je u trećem tromjesečju 2021. godine zabilježio normalizaciju poslovanja u gotovo svim destinacijama, ostvarivši odlične rezultate u sjeverno-jadranskim destinacijama, kampovima i premium segmentu. Međutim, u destinaciji Dubrovnik i objektima 2* i 3* nije postignut značajniji oporavak poslovanja.

Valamar je u 2021. godini krenuo u novu fazu rasta širenjem suradnje s investicijskim partnerima u Hrvatskoj i daljnjom internacionalizacijom portfelja u Austriji, kupnjom svojeg drugog po redu hotela u Obertauernu. Tokom trajanja pandemije Valamar je nastavio s razvojem proizvoda, usluga i turističkog portfelja s dvogodišnjim  investicijskim ciklusom 2019./2021. u iznosu od gotovo 870 milijuna kuna.

Krajem 2021. pokrenut je i novi investicijski ciklus u iznosu od 525 milijuna kuna u objekte pod upravljanjem Valamara s ciljem daljnjeg razvoja podizanja kvalitete portfelja, ljetovališta i kampova, razvoja zelenog turizma i digitalizacije poslovanja. U tijeku su i radovi na investicijama hotela Dalmacija [PLACES] by Valamar u Makarskoj koji se planira otvoriti u svibnju ove godine, kao i na prvom potpuno održivom eko ljetovalištu za odmor obitelji, Valamar Amicor Green Resortu na otoku Hvaru.

S ciljem poboljšanja uvjeta rada u turizmu, Valamar u dogovoru sa socijalnim partnerima u 2022. godini podiže plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima, kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama.

Plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru se podižu za prosječno 14%, te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1.000 do 1.600 eura neto. Povećat će se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto.

Osim podizanja osnovnih plaća, nastavlja se i s programima nagrađivanja izvrsnosti, kroz koje su u prošloj godini djelatnicima isplaćene nagrade u okviru programa „13. i 14. plaće“ u iznosu do 11.300 kuna neto. Valamar će ove godine uložiti daljnjih 15 milijuna eura u povećanje plaća i programe nagrađivanja za 7.000 djelatnika.

Iako su rezultati poslovanja 2021. godine pozitivni, ostvareni gubitak iz kriznog razdoblja tijekom pandemije u najvećem dijelu nije pokriven dosadašnjim oporavkom. Neizvjesnost u okruženju će i dalje imati utjecaj na turističko poslovanje i gospodarstvo u bliskoj budućnosti. Normalizacija  turističkog poslovanja očekuje se tijekom 2022. i 2023. godine. Hrvatska ima priliku dodatno učvrstiti svoju poziciju poželjne mediteranske destinacije, posebice ukoliko uspješno realizira ulazak u Šengenski prostor polovicom ove godine.