Vina Belje najavljuju izlazak nove berbe graševine sa sedam zlatnih medalja

Godina 2020. ostat će dugo u pamćenju diljem svijeta, a ljubitelji vina će je pamtiti kao godinu koja je vinogradarima i vinarima pokazala svoju ljepšu stranu i omogućila odlična vina, među kojima se ističe graševina iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Zato su Vina Belje ove godine odlučila pričekati s izlaskom nove berbe graševine i dati vinu da dosegne svoj maksimum u boci. Ovakav pristup se višestruko isplatio pa je graševina berbe 2020. do sada osvojila sedam zlatnih medalja na dva eminentna ocjenjivanja.

Na Berliner Wine Trophyju, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina pod patronatom Svjetske organizacije za vinovu lozu i vino (OIV), graševina Vina Belje i graševina Goldberg nagrađene su zlatnim medaljama za svoju iznimnu kvalitetu. Kako ističu organizatori, na dva sezonska ocjenjivanja godišnje im pristigne gotovo 14.000 uzoraka koje ocjenjuju gotovo 400 vinskih sudaca iz cijelog svijeta, a zbog kompetentnosti i pravednosti ocjenjivanja njihove medalje su jasan pokazatelj kvalitete vina u boci. Ovo ocjenjivanje je jedno od najutjecajnijih u Njemačkoj i pokazatelj je mogućnosti plasmana vina na njemačko tržište čiji  potrošači sve više traže autentičnost i kvalitetu kakvu im može ponuditi upravo graševina Vina Belje.

Na domaćem tržištu najznačajnije ocjenjivanje graševine je svakako Festival graševine u Kutjevu na kojem su ocjenjivači najveći poznavatelji ove sorte u Hrvatskoj. Na tom ocjenjivanju graševine Vina Belje osvojile su čak pet zlatnih medalja, od kojih su tri za vrhunsku graševinu, a dvije za select graševinu koju tržište prepoznaje kao kvalitetnu butelju graševine Belje.

Enolozi Suzana Zovko i Marijan Knežević, koji su udružili snage u pripremi vina iz nove berbe, za nedavno osvojene nagrade ističu „Vina Belje su poznata po svojoj posvećenosti kvaliteti i potrošačima. Select butelja graševine je sigurno best buy graševina na tržištu, a njenu kvalitetu potvrđuju dosadašnje srebrne medalje na Decanteru i Mundus Vini te ovogodišnje zlato s Festivala graševine. U jakoj konkurenciji domaćih graševina za naše premium graševine osvojili smo tri zlatne medalje te dva velika zlata za arhivske graševine premium i Goldberg čime pokazujemo našu posvećenost graševini te njenu iznimnu kvalitetu u svim kategorijama u kojima je punimo.“